Category Archives: Grönsaker att älska

Så var det nya tider, igen.

Så snart skolan drar igång för hösten så startar det upp en process i min hjärna där jag till varje pris vill förenkla vårt vardagsliv. Önskan om att förenkla sånt som tar för mycket tid för att vinna tid till sånt som ger energi. Den absolut bästa förändringen hittills gjorde vi  för flera år sedan och det var att införa  torsdagstädningen. Den i kombination med ca 20 min hålla-efter om dagen och hemmet flyter. Förra året den här tiden tog vi beslutet att äta vegetariskt en dag i veckan, i år tror jag vi lägger till minst en dag i veckan. För det jag trodde skulle bli lite svårt att få till visade sig bli veckans bästa middagar.

vego101

För extra inspiration till kommande vegomiddagarna i höst har jag beställt den färgglada kokboken Mera vego: Mat för hela familjen av Sara Ask och Lisa Bjärbo. I boken hittar man 60 familjeanpassade vegetariska recept som är uppdelade efter kapitel efter tid. Recepten ska dessutom vara provade och godkända av lite mer kräsna vegoätare, som i vår familj inte består av dottern så mycket som maken. Mellis, efterrätter och tips i massor utlovas också.

vego102

En av rätterna i boken har vi redan provad via Lisas blogg Onekligen och det är en hamburgare med ost och pesto som är galet god! Chanserna är att om man inte berättar att rätten är helt vegetarisk så är det ingen som märker det. Receptet om ni vill prova hittar ni här! * Jag ser nu att hamburgaren på bilden och i bloggen tycks vara olika, jaja den på bilden ska bli spännande att prova den med!

vego104

Men hur gott ser inte detta ut? Som jag längtar till boken landar i brevlådan så vi kan börja beta av recepten. Peppen för en grönare höst :).

Om man vill äta mer grönt men inte köpa en ny bok i ämnet så finns det massor av inspiration att finna på tex Pinterest, Recept.nu , Det gröna skafferiet och så avslutningsvis Green Kitchen Stories som är en fröjd för öga och gom varje gång.

Fin torsdag till er alla!

Pressbilder från Ordfrontforlag.se

signature

Bite me!

Grönsaker att älska är en lite sömning kategori  här på bloggen. Lite synd tycker jag och planerar att skaka liv i den igen, lite nyttigheter bland all kladdkaka kan bara göra en gott. Inleder dock helt fel med en böna. Men grönt som grönt ;). Idag vill jag nämligen så ett slag för den otroligt G O D A bönan med det hopplöstsvåra namnet Edamamebönan. Eller grön sojaböna som är vad det är. Jag är lång ifrån en böndiggare, tycker de har konstig konsistens och smakar lite off. Men si det gör inte denna lilla böna, den är mer som en ärta i smak och form. Helt sjukt nyttig är den också.

Läckra bönor!

Lättast är de att hitta i frysdisken hos Ica, där finns den bland deras Selection utbud. Den fiberrika bönan går snabbt att tillaga och (i princip så kokar man bara upp dem i lättsaltat vatten) passar perfekt i en sallad men funkar även som snacks. Då gärna med lite extra flingsalt. När man får pilla ur bönorna själv ur bönskidan så blir det en hit hos de mindre också ;). Läckert!Har ni inte provat denna böna så gör det snart vettja!

signature

Morötter

Fina men små morötter

Vi var lite väl sena i år, fröna kom i jorden först till augusti och i ett lite för litet bo dessutom. Men, det blev lite morötter av Astrids frön. Inte så att det räcker till en god soppa men väl till lite snacks.

Fina morötter

De är otroligt söta i smaken och Astrid är stolt som en tupp. Att skörda egna morötter blev en mycket fin start på en annars regnig torsdag ?.Fotografier: Helena – En mammas dag.

signature

Sparris ? Fetaost

Jag har flera gånger tidigare prisat tidningen LagaLätt här på bloggen och nu gör jag det igen. Härliga bilder, lätta recept, snabbt går det och gott blir det. I det nya nummret lockas det med en festmeny som ska ta 1 timme att tillaga. Varmrätt och efterätt såg förträffliga ut, Men det var förrätten med sparris som fick mig på fall. Kombon sparris + fetaost + rädisor bara måste vara = sann!

Vårsparris ?

Vårsparris med fetaost & rädisor [4 port]500 g grön sparris4 msk pinjekärnor8 rädisor1/2 citron150 g fetaost *2 msk krasse2 msk olivolja2 krm flingsalt1 krm nymalen svartpepparFörbered och koka sparrisen några minuter. Rosta pinjekärnorna i en het panna. Skölj rädisorna och skrubba citrornerna och riv skalet. Halvera sparrisen på längden och lägg upp på tallrikar. Toppa med smulad fetaost, rädisor, citronskal, rostade pinjekärnor och klippt krasse. Ringla över olivolja, salta & peppra. Njut! [Ett längre och mer utförligt how to finns i tidningen]Fler härliga sparrislänkar hittar du Här!* Istället för vanlig fetaost så provade vi den gjord på buffelmjölk i helgen. Mycket god och så där härligt smulig var den. Rekommenderas!Bild: Foto från tidningen samt kludd av undertecknad.

signature

Grönt & Gott

Grönt & GottDetta recept, eller i alla fall nästan detta  recept har jag haft med på bloggen tidigare Men det är så ljuvligt gott att röran förtjänar ett inlägg till. Grön ärtpuré är otroligt lätt att göra och passar till så mycket så har ni inte provat det än, Gör det!Grön Ärtpuré [4 port]250 g ärtor (gärna petit varianten)1 vitlöksklyfta1 dl creme fraiche1 dl riven parmesanost (fint riven)salt & pepparKoka ärtorna enligt paketet och häll sedan av vattnet. Skala en vitlök och riv den sedan rakt ner i ärtorna. Blanda i creme fraich och mixa till en slät och fin purè. Hetta upp röran snabbt i kastrulen igen och tillsätt parmesanosten. Rör tills osten smällt och smaka sedan av med salt och peppar. Häll upp röran i en skål och toppa med lite raps eller olivolja samt lite flingsalt. Jag är just nu smått besatt av flingsalt med chilismak så jag väljer oftast det.Passar galant till fisk, kyckling eller som topping på en macka med mozzarella. Mums :).Bild: Eget collage med bilder från istock.com, falksalt.se samt arvidnordquist.se.

signature

Morötter

Moröttertill skillnad från sparrisen och kronärtskockan så är min förtjusning till moroten allt annat än ny. Precis som Astrid så älskade jag fint riven morot som barn, jag kunde äta hur mycket som helst. Man stoppade en stor sked morot i munnen och sög ur den söta saften innan man började tugga. Jag har i dagsläget inte samma ritualer kring ätandet av moroten men jag har däremot vidgat mina vyer lite så det blir inte bara rivna längre. En enkel favorit som vi äter minst en gång i veckan är ugnsbakade morötter. Hur enkelt som helst, bara att skrubba eller skala och skära dem i bitar. Lägga dem i en ungfast form och ringla över lite olivolja och flingsalt. Timjan och några delade vitlöksklyftor ger en lite festligare touch. Gott till det mesta men främst äter vi dessa som variation till potatis när det vankas köttfärsbiffar eller ungsstekt kyckling.Andra morotsfavoriter följer här:Pasta med morot – och fetasås.Varm primörsallad.Rotfrukter på grillen. (förra sommarens favorit)Marinerade svenska morötter.Honungsrostade morötter & chevrébetor.Potatis och morotssoppa.Morotstzatziki.Morot & valnötsbröd.Morotsrulle.Och så sist men egentligen på första plats, Den älskade morotstårtan!Länge leve moroten :).Bild: Eget collage med bild från istock.com.

signature

Kronärtskocka

KronärtskockaPrecis som med sparrisen som jag skrev om förra veckan så uptäckte jag inte storheten med kronärtskockan heller förens i 30 – års åldern. Hittills har jag varit lite försiktig med intaget, inte för ofta utan bara vid extra mysiga tillfällen. Det vill säga, när jag är ensam hemma en kväll och äter uppkrypen i soffan i sällskap av en bra film. Johan & Astrid säger nix till kronärtskocka. Vill inte ens höras talas om den. Men nu har jag testat ett recept som jag faktiskt tror kan gå hem, då kronärtskockan mixas och blandas till en trevlig liten gucka. Recepet kommer från senaste nummret av Laga Lätt (Nummer 4).Kronärtskocksdipp1 burk kronärtskockshjärtan (390 g)150 g philadelphiaost1 citron1 knippe gräslök1/2 tsk salt1 krm svartpeppar1. Häll av spadet från kronärtskockorna. 2. Mixa dem med philadelphiaosten till en grov smet. 3. Skrubba citronen i vatten och riv skalet. Hacka gräslöken och tillsätt i röran. 4. Salta och peppra. Klart! Räcker till ca 6 portioner och passar utmärkt till en grillad köttbit.Hur är det med er? Ja eller Nja till kronärtskockan?Stort tack för alla fina kommentarer och mejl ang min dukning till Duni´s tävling. Jag har fått en del förfrågningar om fler bilder, och om man är sugen på det så är det bara att kika här så finns det i alla fall 5 st.Bild: Eget collage med bild från istock.com.

signature