Kronärtskocka

KronärtskockaPrecis som med sparrisen som jag skrev om förra veckan så uptäckte jag inte storheten med kronärtskockan heller förens i 30 – års åldern. Hittills har jag varit lite försiktig med intaget, inte för ofta utan bara vid extra mysiga tillfällen. Det vill säga, när jag är ensam hemma en kväll och äter uppkrypen i soffan i sällskap av en bra film. Johan & Astrid säger nix till kronärtskocka. Vill inte ens höras talas om den. Men nu har jag testat ett recept som jag faktiskt tror kan gå hem, då kronärtskockan mixas och blandas till en trevlig liten gucka. Recepet kommer från senaste nummret av Laga Lätt (Nummer 4).Kronärtskocksdipp1 burk kronärtskockshjärtan (390 g)150 g philadelphiaost1 citron1 knippe gräslök1/2 tsk salt1 krm svartpeppar1. Häll av spadet från kronärtskockorna. 2. Mixa dem med philadelphiaosten till en grov smet. 3. Skrubba citronen i vatten och riv skalet. Hacka gräslöken och tillsätt i röran. 4. Salta och peppra. Klart! Räcker till ca 6 portioner och passar utmärkt till en grillad köttbit.Hur är det med er? Ja eller Nja till kronärtskockan?Stort tack för alla fina kommentarer och mejl ang min dukning till Duni´s tävling. Jag har fått en del förfrågningar om fler bilder, och om man är sugen på det så är det bara att kika här så finns det i alla fall 5 st.Bild: Eget collage med bild från istock.com.

signature

19 comments

 1. Det låter ju jättegott. Jag har inte blivit en kronärtskocke tjej ännu…men har ju nyss fyllt 37…det kanske kommer:-) Ska verkligen testa denna dipen…ogillar de där kronärtskockorna som alltid hamnar på den vegetariska pizzan…

 2. Sussi: Ja det brukar det göra ja. Åh så sugen på pizza jag blev nu då :).Victoria: Jamen precis, det tar tid ibland innan smakerna faller på plats :). Precis och på quatro stangioni (eller hur den nu stavas). Nja det är sådär med just den alltså, lite blastig i smaken oftast.

 3. Bland det godaste man kan äta tycker jag! Supergott med färska kokta med smält smör blandat med salt och mycket pressad citron, en annan favvo här hemma är i pastasallad, hjärtan på burk delade och marinerade en stund i vitlök, balsamvinäger och olivolja, blandas med kokt typ penne-pasta, strimlade soltorkade tomater, kalamataoliver, rostade solrosfrön, rucola, grovriven parmesan och kanske en prosciuttoskiva på toppen.. Och flingsalt och svartpeppar.. Och..en sista favorit, om jag får uppta så mycket plats ;o) – tror det var Mat-Tinas recept för ett gäng år sedan – istället för tomatsås på hemgjord pizza – mixade kronärtskockshjärtan med lite vitlök och olivolja – otroligt gott!

 4. Tova: Absolut, ta all plats du vill med läckra tips på kronärtskockor som jag kan prova när familjen inte ser mig :). Jag måste prova mig igenom dina tips en och en, startar nog med Tinas pizza. Attans så gott det lät, Slurp :).Tack!

 5. Jag har inte ätit kronärtskocka mer än på pizza, då tycker jag den är god, fastän den mest smakar vinäger… så jag kan tänka mig att den är god om man tillagar den själv! Måste prova! Jag upptäckte också storheten med sparris för bara nåt år sen, likaså med oliver och rucola. Men när man upptäcker nya smaker vid “mogen” ålder tror jag man uppskattar dem desto mer;-)

 6. Inser ni hur hungrig jag blev efter att ha läst dessa kommentarer…efter mitt väldigt konstiga näringsintag idag…bokstavskex, vaniljyoghurt med musli och bönor. Tro nu inte jag åt detta tillsammans som någon slags planerad måltid:-)Snart sover barnen…då blir det en 12 bitars sushi..yippeee.

 7. Ja, ja, JA!!Jag älskar verkligen kronärtskocka i alla former.Blev alldeles till mig av Mat-Tinas tips som Tova nämnde.Måste provas omgående!

 8. Faktum är att jag inte ätit färsk kronärtskocka förän jag flyttade till Skåne och min man köpte några (det och rödbetor). Bara koka en 20 min med salt. Skär av “pinnen” och servera med riktigt saltat smör. Bryt varje blad från botten och doppa “köttet” som man sen skrapar av med tänderna i munnen. Pilljobb men så trevligt. För att till slut bara ha hjärtat kvar som man skär och äter med lite smör. Mumsfilibabba.

 9. Victoria: Det var samma här, innan jag provade på lite mer på egen hand så var det just den på pizzan som var smaken. Men det finns så mycket mer smak att hämta här :). Oliver var det samma med här också ja, det tog tid innan jag började gilla. Men nu är jag såld även där!Victoria: Jamen visst blir man hungrig av att läsa om allt gott. Hoppas att sushin smakade gott, jag är inte riktigt där en med just sushi … Får nog ta mig i kragen och smaka igen :).Pethra på Inredningsbloggen: Åh, men då är det hög tid att prova igen :).Nina: Japp, så är det. Du testar kronärtskockan så går jag ett varv till med sushin :).Sandra: Jag blev också mycket sugen på Mat-Tinas pizzafyllning, till helgen ska det testas var så säker :).mammagladh: Man tackar för toss-tips!Anne, anness: Absolut, denna gör susen till lite grillat :).Mimmi: OMG, nu rinner snålvattnet här! Mums :).

 10. Jag gillar kronärtskocka, jag brukar göra en kall potatissallad ( typ fransk) så har jag i kronärtskocka och kapris och lite annat gott…..

 11. Skönt Hemma: Hoppas att du tycker om den :)alice: Men gud så gott, måste prova att ha med kronärtskocka nästa gång jag gör potatissallad. Tack för gott tips :).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *