Lördagsgodis

LördagsgodisDet går för runt här hemma, det eviga tjatandet om godis. När är det lördag? Är en fråga som besvaras cirkus 100 gånger i veckan här hemma, jag håller på att förlora förståndet totalt när det kommer till min dotters godistjat. Jag inser att det kan mycket väl vara mitt eget fel denna fixering vid godis eftersom vi väntade länge med att ge henne det. Min tanke var dock hela tiden varför ska jag introducera det om hon inte efterfrågat det? Men kanske skulle jag ha gjort det i alla fall. Eftersom hon nu inte är så van socker så blir det inte så mycket på lördagskvällen heller, ca 10 – 12 bitar får hon mer så blir hon hög på socker och kan inte sova. Lördagsgodiset serveras i en liten skål till Bompa, snabbt som attan äts bitarna upp innan Pingu är slut så när Disneydax är på G då är det tomt. Men så kan man ju inte ha det, man MÅSTE ha godis i skålen till Disneydax för det får ALLA andra barn! Och så är tjatet igång igen, stora krokodiltårar rinner längs kinderna och mamma får hålla om länge och prata i lugn ton: Men hjärtat du har ju ätit upp dem redan, du kanske skulle ha försökt att spara dem lite. Njuta av godisbitarna? Ilsken blick avslöjar att den tanken finns inte i denna 4-årings värld.Hur gör ni i godisfrågan hemma hos er? Alla svar mottages med tacksamhet, då ALLA andra tycks ha löst denna fråga mycket smidigare. ( I alla fall om man får tro dottern)Lite cred i frågan lär jag dock ge Astrid, hon kan med lätthet passera alla lösviktsgodisväggar eftersom hon inte sett mamma plocka så mycket i dessa (mycket annat godis men inte lösvikt). Hon springer dock gärna dit och ställer sig framför väggen och när man frågar henne varför hon vill stå där så svarar hon:- Men mamma, det är ju så fina färger!

signature

24 comments

 1. Det där går i perioder upplever jag det som. Min lilla Astrid är den av mina 4 som är en riktig godisråtta och HA begäret kan lysa så starkt att jag blir rädd ! Hon har ALLTID blivit hög på socker MEN vi kör lördagar ändå endast och inte så mycket. Vi har däremot laborerat med olika tider – efter lunch var det när det var som värst – så att det inte skulle störa kvällarna Jag har några olika tips: Vi har inte en lördag som är den andra lik – ibland kanske det inte ens BLIR godis – i ditt fall eftersom det är förknippat med disneydags så kommer du kanske inte ifrån det – dela upp säger jag. Spara lite till disneydags. Ät gärna middag efterrätt innan – så går det inte ner lika mycket (kanske *S*) men samtidigt – det är troligen en lite längre fas bara – stå ut – det ger sig!Även sockerkickarna upplever jag det – blir bättre med åren! Min Astrid är ju 9 år men vi kan ff ha “hellkvällar” när hon kommer hem från kalas med läsk och mer godis än mat! Så – lite godis, fyll magen med MER annat först och försök byta tid på intaget – kanske fruktsallad till Disneydags istället?

 2. Hos oss introducerade vi också godis sent, jag resonerade som du – varför visa vad godis är innan barnet själv vet?! Det visade sig vara ett rätt lyckat kast hos oss, eftersom dottern de facto inte äter så mycket godis när det väl är lördag. Det är som att hon inte vill ha så hiskeligt av allt det söta på en gång. Vi har inga restriktioner egentligen, vill hon ha en chokladstång efter frukosten är det okej. Sen kanske en pytteask med karameller efter lunch och så nåt smått efter kvällsmaten. MEN jag är väldigt noga med att hon inte smaskar hela dagen, utan bara äter efter måltider och sen tuggar xylitoltuggummi efteråt. Hos oss har det funkat bra såhär.Lycka till :)

 3. Som utlandsboende är man ganska ensam om att ha lördagsgodis, det verkar vara ett svenskt fenomen. Men våra barn, 8 och 6 år, får lördagsgodis, de vill ha direkt efter frukost på lördagen! Sen är det faktiskt inte så mycket tjat efter just godis.Köper aldrig godis då barnen är med. De får ofta lite glass efter middagen, det är ju också nästan som godis.Vad jag inte gillar med godis är det där småätandet som det lätt blir, att barnen har nåt sött i munnen hela tiden. Tuggummi och klubbor är bland det värsta jag vet! Tuggummi är förresten bannlyst efter en jobbig incident med långt hår…

 4. Jag har kört och kör (en 9 åring o en snart 2 åring ju…) att jag har väntat så länge som det har gått att vänta…. Dessvärre lär de sig att äta socker så småningom ändå so why rush it….. Och den stora tjejen är idag en som gärna äter godis.. men inga större mängder alls! Vi får ofta kasta gammalt godis faktiskt!!Lilleman får vi se hur det blir med. Han har än så länge fått smaka lite mörk choklad och gissa hur snabbt han lärde sig att säga sockelaaaaaa!!! :)//M

 5. Jag har inte restruktioner …Min son har ätit sedan han va 2 år kanske vet inte riktigt…men han tycker inte de är något speciellt. Vi har inte haft lördags godis utan de kunde bli då och då…Inte 7 dagar i veckan för de absolut inte… Men mysa med mamma när man varit och stor handlat. en tisdag tex …få en liten kexchoklad tex.. Han va med farmor och fick välja vilket lösgodis han ville och plocka i själv… men han tog några stycken sedan sa han själv att nu är de bra ( farmor va väldigt förvånad)… Men vi får också slänga godis i bland. Jag vet inte om de bara han som är sådan eller om det är de att vi inte gjort så stor sak av de hela… för att han blivet sådan.. Han tycker godis är som vilket fika som hälst. Jag har aldrig märkt att han fått socker kick… Han blir inge mer livlig och kan sova direkt efter.Men som sakt han är 7år nu, jag har bara erfarenhet av honom…så de kanske är så att han är sådan bara eller de vi gjort har gkort honom sådan…Ha det gottAnnettehttp://mammamassageannette.blogsome.com/www.annettesmassage.se

 6. Ge henne sitt godis! Vi har alltid en rejäl lördagspåse och någon gång även som fredagsmys o en enstaka bit mitt i veckan. Killarna har aldrig tjatat eller/klagat över att de ej fått alt. att det är slut. Gör ingen stor grej av det – tycker att allt tjat om socker och “sockerkickar” är helknas! Fanns det ens förr?Låt henne få sitt snask! 10 bitar skulle bara reta upp mig, så jag förstår att hon inte är glad!

 7. Vi har inget lördagsgodis men väl tjat om andra dagar. Så här löste vi just detta problem (att mamma inte orkar svara hur många dagar det är kvar för 120 gången!); vi har en burk (tom barnmatsburk) med 7 glaskulor i och en likadan tom burk. Varje morgon lägger vi i en kula i den tomma burken och så en morgon är det bara en kula kvar och det är dagen D!!! Lätt för barnet att själv se om det är många eller få dagar kvar också. En fyraåring kan väl nästan räkna sig fram till hur många dagar som är kvar?! (Så då kan man slå sig för bröstet och klappa sig på huvudet för att man är så superpedagogisk att man på ett “naturligt och lustfyllt sätt” för in matematiken i sitt barns vardag! Dubbel vinst alltså!)

 8. Hos oss är det också lördagsgodis som gäller. Vi har gjort så att vi har en skål som vi har lagt i små godisbitar ( te x minichokladbitar, tablettask, klubba, minigodispåsar) och när lördagen väl kommer får han själv gå till skålen och välja en eller två godisbitar (antalet beror på vad han har valt, har han t ex valt en klubba får han bara den eftersom den räcker längre). Vi är dock inte så noga med när han får godiset. Ibland får han godis direkt efter frukosten, andra gånger efter middagen eller vid båda tillfällena. Vi är dock alltid noga med att godis äts i samband med måltider och att man borstar tänderna efteråt (om man inte är bortbjuden).

 9. Vi kör lördagsgodis och det ska inhandlas tillsammans efter lördagens simning. Då är det högtidsstund och barnen väljer godis länge och väl i affären. Ska vi bort på kvällen och jag vet att det blir godis där också så får de köpa litegrann bara för att det ska bli “som vanligt” annars så får det bli så mycket så att både barnen och jag är nöjda. Sedan äts godiset. Ibland äter man upp allt på en gång. Ibland så blandas båda påsarna i en skål och det bli bråk om vems godiset är, ibland så äter de lite på en gång och spar resten till TV:n efter middagen på kvällen. En regel är dock att man ALLTID ska ha ätit sin lunch eller middag ordentligt innan man äter sitt godis.

 10. Peo är 1,5 år. Han får en miniask med Smarties på lördag. Till hans stora lycka. Försöker lära honom från start att på lördagar får man sånt gott. Ingen annan dag. Får se om det hjäper sen längre fram. Gäller ju att föregå med gott exempel…

 11. Vi kör också lördagsgodis. Men med ett dilemma. Abbe är ett godismonster, en ask Pim-Pim till exempel slukas på nolltid. Men hans storebror är en liten hamster. Han häller sitt godis i en burk från IKEA, tar några godisar och sparar till sedan. Problemet är att han kan aldrig äta det sedan eftersom Abbe får ett spel om han ser brorsan med godis och han inte får något själv. Så storebrors godisförråd bara växer…

 12. Ett konkret tips! Gör inte så stor affär av själva mängden. Godis på fredag eller lördag, komplettera med tex popcorn så räcker oftast myset längre! Plockar hon godiset själv? Annars är det en bra idé att låta henne välja, då vet hon också hur mycket hon fått.. tex för 6kr.Mina barn får plocka för en viss summa, till helgen. Lilleman på drygt 2 år vill ha några Lysmelk i sin påse.Jag ser många föräldrar som låter barnen plocka alt. välja själva, för en viss summa el. vikt och barnen älkar det. Har nämligen en godisbutik… ser också dom bråken som ofta uppstår när föräldrarna väljer helt. Barn gillar att få välja sitt eget godis och då är det kanske lättare att förklara att nu är påsen slut.. Lycka till!

 13. Oj oj oj…Känner att jag har ett litet annorlunda svar här ;-)Mina 3 (15,13 o 5) har ALDRIG haft lördagsgodis.Då hela familjen dvs vi föräldrar äter ofta (!!), så står ofta någon skål framme med div gott i.Vet inte om det har gjort att kidsen aldrig frossar eller vräker i sig… Visst vill minsta killen gärna ha lördagsgodis för då får han välja själv.O visst får han inte ta fram någon ny påse ur “godisskåpet” varje dag, men står det en skål med något gott i får han gärna ta en, efter maten!Dvs vi har inte gjort någon stor sak av det hela därför har inte barnen gjort det heller – tror JAG! =)Lycka till!Mvh Tessan

 14. Alla: Tack så jättemycket för alla svar! Inser att det är dax att byta tid på själva intaget av godis, jag vet inte varför det blivit just godis till bompa men vi få ta det lite tidigare istället som efter lunchen tex. Jag (vi) är inte emot att Astrid äter produkter med socker i, men det får ske med måtta. Eftersom jag själv varit bra på att småäta så försöker jag lära henne att inte göra det, inte bra för tänderna osv. Även om det inte är så mycket godis som serveras på lördagarna så är det nog i alla fall rätt ok, vi har lite olika sorter i ett skåp som tex kolasnören, marshmallows, dumle, mini kexchoklad och av dessa så väljer hon själv vad hon vill ha i sin skål. Ibland är det tablettask också, men då blir det lite mindre bitar i övrigt. Jag kan förstå att det är tråkigt när det goda tar slut, det tycker jag med! ;)På lördag testar vi att sprida det lite över dagen och så mumsar vi efterätt till Bompa istället, så får vi se. Sen är det bara att inse vi är alla olika, vissa är mer söttandade än andra. I detta fall har hon tyvärr två söttandade föräldrar att brås på dessutom! :)Kram

 15. Vi har tagit bort lördagsgodis och infört lördagsleksak istället.Summan är 30kr.De får själva välja och väljer ibland att spara till nästa vecka för att ha råd med något dyrare.Mina barn är snar4 och snart 6.Fungerar utmärkt.Självklart gäller inte detta vid födelsedagar och festligheter.När vi bjuder själva har vi valt bort alla konstiga godisar som finns nu. Med en massa tillsatser och färgämnen.Mjöljchoklad, Ahlgrens bilar, TuttiFrutti samt Gottoblandat är vad vi bestämt oss för attt hålla oss till.Även Kinderägg och Peez. Fungerar som sagt utmärkt.Våra barn är inte lika hysteriska och det där tjatet/gnället veckorna igenom är borta.Rekomenterar starkt!

 16. Tina N: Något att överväga kanske, liten present istället. Oftast blir det ju lite annat smått och gott under helgen så mmm, jag ska fundera lite kring det. Tack för tipset!

  Det är samma här, vi har valt bort de konstiga och färgglada godiset.

 17. Jag har två riktiga gottegrisar! Vi har tidigare haft två dagar i veckan när de fått godis. Onsdag och lördag. Alltså en zoo-ask eller något litet på onsdagar och större godisintag på lördagar. Det är oändligt med en hel vecka om man är gottegris. Det där med onsdagar försvann så småningom. Vi köper ibland en liten chokladkaka eller nåt liknande för så gör ju vi vuxna. Jag låter ibland salta pinnar stå framme för att de hellre ska tugga i sig några såna än tjata om kakor. Det, lite chips eller popcorn tycker jag är bättre än bara godis. Kanske du kan dela upp det lite, “spara” lite till bolibompa och sedan ge lite nyttigare att tugga på? Hoppas det ordnar sig! Kram kram!

 18. Vi har gjort det omvända och i vårt fall så fungerar det! Redan från att Oscar var ett år har han fått smaka på godis, bullar osv. Vi har aldrig dramatiserat godiset och det kan kanske vara nyckeln? Glöm inte att man haussar (stavas det så???) godis när man befäster det med att det är speciellt (endast till bolibompa osv) eller att det bara får ätas vid vissa tillfällen. Klart att man vill ha det man inte får, eller;)Jag förstår principen och hade Oscar varit mer intresserad av godis och dylikt så kanske jag hade resonerat annorlunda. Men det kanske är värt en chansning. Låt henne äta i en månad – se vad som händer. I vårt fall har vi en son som knappt äter godis och senast på ett kalas frågade han kompisen som bjöd på vingummi “vad heter den?” precis som han gör med leksaker. Så mitt tips är att göra det omvända – låt dottern tokäta godis en gång eller tre, så kankse det inte är så intressant. Vår attityd spelar så stor roll i det hela och vi äter inte speciellt mycket godis överhuvudtaget, men av den enkla anledningen att vi inte är så förtjusta i det längre. Ett alternativ till godiset på lördagen kan ju vara att göra egen glass. Betydligt bättre och här kan man ju få i ljuvliga bär, frukter osv…

 19. Hej!Tror att du är inne på rätt spår själv. Det blir lite “hypat”, fixerat att “bara” få godis till bolibompa på lördagarna. Stick åt henne godis lite då och då, en liten mängd kanske två gånger i veckan så det inte bara är Lördagsgodis med stortL. Då kanske hon blir lite mer avslappnad kring det goda godiset.Min stora tjej (5år) får godis lite då och då, men aldrig några mängder, hon brukar glömma bort lördagsgodiset, och då får hon inget heller om hon inte frågar efter den lördagen. Jag tror inte att du gjort något fel i att vänta med godis till hon blev lite större. Det man inte vet saknar man inte heller.Tack för en bra blogg =). /Helena i Uppsala

 20. Helena: Hej! Jo jag tror också att det funkar bättre om man ger lite här och lite där. I helgen ska vi testa med lite godis på fredag samt lite godis på dagen på lördag. Vi tittade på Mat Niklas igår och där gjorde han Gino till dessert, vi bestämde då att Gino med lite vaniljglass det ska vi mysa med till Disney Dax imorgon. Små steg mot en lungnare tillvaro på godisfronten, små steg …Tack så mycket för bra tips! :)

 21. Lite sent, men läser ikapp. Måste bara avslöja att vi kör också fritt godis och har inga problem. Inget stort intresse av godis hemma hos oss, men däremot finns fenomenet lördagsgodisinköp för att det är mysigt att handla. Dock har det övergått mer och mer till tidningsinköp (någon pysseltidning) istället (han får välja). Hoppas det fixar sig hos er!

 22. Mamma P: Så skönt att slippa allt tjatande om godis, det kan knäcka den mest muntra mamman kan jag lova. Det har faktiskt gått mycket bättre här hemma sedan jag och Astrid tog oss ett snack om hur vi ville ha det. Vi kom fram till att godis ska man helst äta på helgerna, men ibland måste man kunna få byta ut 1 dag i helgen mot en dag i veckan. Mamman instämmde så regeln infördes. På fredgarna till fredagsmys är det popcorn som gäller och till Bolibompa lördagens efterrätt. Det är inte perfektion, men bra nära! :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *