Vår middag

Jag tittar alltid på Jamie Oliver: Middag på 30 minuter på onsdagar och inspireras ofta till liknande rätter här hemma, men lagar sällan rätterna rakt av. Men denna rätt blev jag så nyfiken på att jag skrev ner den så gott det gick när jag tittade på reprisen, man kan även se programmet vi TV4-play i två dagar till.

En av anledningarna till att jag inte så ofta lagar dessa rätter rakt av är pga det är så svårt att få tag på recepten då jag inte har boken ( provläs lite här! ). Men så här tror jag att han gjorde i det senaste programmet.

Ta bort den långa "bottensidan" av parmesanen (sån i liten trekant) och riv det som blir kvar i en matberedare eller på ett rivgärn. Häll ca hälften i en serveringskål tillsammans med 2 äggulor och ca 6 msk olivolja (ska vara rätt mycket). Jag tänker mig att svartpeppar skulle passa bra här, men tror inte att Jamie använde det. Dela en citron (Han tipsade om 2 små eller 1 1/2 om det var lite mindre, men jag stannar på en) pressa ur saften och riv skalet. Häll sedan ner saft och skal tillsammans med övriga ingredienser i skålen. Ta en näve med basilka och krossa den i en mortel. Tillsätta och rör om det hela. Om ni kör på färsk pasta så är det läge att sätta på den nu, om ni kör vanlig som vi kommer göra så kan det vara bra att ha förberett det så här långt. När pastan kokat färdigt är det bara att blanda ner den i såsen, röra om lite och så toppa med lite mer parmesan samt ev lite basilika.

 

Salladen tycks vara mycket enkel, bara att knapersteka pancettan eller baconet i lite olivolja. Vi använder det sistnämda ikväll. Lägg med lite färnkålsfrön samt en lätt krossad hel vitlök i pannan mot slutet. Ta fram ett uppläggningsfat och lägga ett lager med vattenkrasse i botten och toppa med en handfull ruccola. Vi kör spröda blad mix hela vägen. Skär lite röda och gröna vindruvor och lägg med dessa på fatet. Lägg över baconet över salladen och toppa med färnkålsfröna. Ta vara på det som är kvar i pannan och häll på lite balsamvinäger och citron. Samka av. Häll på dressingen över salladen samt lite flingsalt precis innan servering. Vi tar bort vitlöken och så byter vi färnkålen mot pumpafrön. Vi skippar också vindruvor för det glömde jag köpa ;).

 

Nu hoppas vi detta blir en ny favorit här hemma, det såg i alla fall både otroligt lätt ut att göra samt otroligt smarrigt när Jamie var klar :).

19:38. Så har vi ätit denna nya rätt och det är en helt ok sådan, MEN man nåste vara försiktig med citronen prcis som jag misstänkte. De vuxna tyckte om det, dottern tyckte inte vi behövde laga till detta igen :).

 

Jag är medveten om att jag kommer och går en hel del på bloggen just nu, men livet med ADSL är ingen picknick för en bloggare. Ledsen för det I helgen var det helt utslaget tex. Men inom två veckor blir det bredband äntligen, men fram tills dess kan vi bara hålla tummarna!

signature

7 comments

  1. Anneli: Jag tror att denna rätt kan bli helt perfekt bara man får till balansen mellan alla gosaker, vår middag blev ok men nu har jag lite mer koll och inser att man bör prova sig fram mer när man lagar rätten än vad jag gjorde. Iigg lågt med citronen och gå loss på parmesan och olivolja. Mumma :).

  2. Jag tror minsann att jag älskar dig! Vet du hur mycket jag har googlat, letar och suckat över att jag inte kunde hitta detta recept på nätet? Tusen tack!! 30 minuter med Jamie är en stående favorit.

  3. Anna: Åh så glad jag blir att Du blev glad :). Se upp med citronen bara, inte för mycket!! Smaklig måltid!\r\n\r\nJag har inte provat dessa, då jag inte tål gluten så funkar inte riktigt dessa genvägar. Men allt han gör ser så himla gott ut, förrätt, varmrätt och dessert. Visst fusk får man räkna med, men jag är lycklig ändå. Älskar programmen och blev riktigt sorgsen igår när jag skulle titta och Per Morberg hade sjutit en hjort :(. \r\n\r\nJamie, kom tillbaka :).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *