Tankar kring ett nytt bord

För ca 7 år sedan köpte vi ett slagbord från Ikea och jag älskade det från första stund. Det var i en grå ton och jättestort. Tyvärr blev bordet med tiden för stor för det köket. Ja, det var det så klart hela tiden men jag var blind för detta faktum i alla fall några år ;). Det gick som det gick och bordet såldes för att få mer plats i köket och jag har säkert tusen gånger gått tillbaka i tanken och tänkt: Men varför ställde jag inte bara undan det? Varför sålde jag det? Så nu när vårat nuvarande köksbord blir trasigare och trasigare för varje dag så funderar jag på ett nytt.

Nu kryllar det av slagbord i tidningar och på webben så det är lätt att inspireras. Jag går även in på Blocket och skriver SLAGBORD minst två gånger om dagen i hopp om ett riktigt gammalt bord till fyndpris. Jag hittade ett snyggt härom dagen, men det var inte riktigt så fyndigt som jag vill ha det för att slå till. Erkänner! Tycker också mycket om träbordet ovan som står i ett kök i Göteborg som är till salu just nu. Galet mysigt med kakelugn i ena hörnet, se mer avbåde bord och lägenheten här!

Den här inspirationsbilden som jag tyvärr inte minns var jag hittat sparade jag för att upplägget är lite som i vår mathörna. Det vill säga att man sitter på en väggfast bänk och så tre stolar till det. Här ser det ut att gå fint, men nackdelen med slagbord är ju annars att minst en stol brukar "sticka" ut lite mer än övriga då det är en bock i vägen.

Ett äldre mörkt träbord till i ett underbart kök! Bilderna från detta 1910-talskök åkte raka vägen ner i inspirationsmappen och har kikats på en och annan gång sedan dess. Hela lägehneten är en riktig pärla! Måste även ta mig en tur ner i förrådet och ta fram några terrakottakrukor igen. Enkelt och riktigt fint, jag glömmer det mellan varven.

Men så kan det faktiskt vara så att det gammla fina i trä till ok pris aldrig dyker upp, då får man titta på plan B. Köpa ett nytt. Och då gillar jag Ikeas Norden, i alla fall på bild så här långt. Dels för lådorna men ett annat stort plus här är att det har rätt längd för vår matplats. Det bordet som jag hittade för ett litet tag sedan gillade jag mycket men det fick vi lägga ner pga längden. Utan iläggsskiva lite för litet, med för stort. Detta är mitt i mellan.

Sen kan man faktiskt tänka sig en plan C också, gå helt i från önskan om ett klassiskt slagbord och skapa någonting eget. Tankarna har funnits där sedan jag såg dessa bockar (eller benblock som de heter) första gången . Jag gillar formen på dem skarpt och tror att de är idelaliska om man har stora korgstolar att skjuta in under bordet. Bilden och idén kommer från Livet Hemma, nu misstänker jag att om detta ska funka som ett köksbord så måste man slipa och lacka en massa. Men det är en mycket inspirerande idé.

Vad det blir för köksbord återstår att se, men vad det nu än må bli så är det varmt välkommet :).

signature

8 comments

  1. I love slagbord! Har alltid haft ett hos mamma o pappa som faktiskt står där i köket än:) Norden är fint, men lite rackigt tycker jag..annars fullpott! Design house har (hade?) ju ett fint.

  2. Martina: Har man ett bra slagbort ska man inte göra sig av med det så är det bara :). \r\n\r\nJag tänkte ta en sväng förbi Ikea idag och titta på Norden, men inser att det finns risk att det är lite rackigt då det säljs till ett så fint pris om man jämför med liknande slagbord.\r\n\r\nPostadress Torslanda: Vi skulle ha sparat dem :).

  3. Det kunde ha varit jag som skrivit varenda ord i det här inlägget – jag är och har länge varit på jakt efter ett slagbord till köket utan att hitta det. De är ofta dyra och klumpigare än vad jag vill att de ska vara. Personligen är jag inte så förtjust i Norden men det funkar. Bruka har ett väldigt enkelt men fint slagbord. Bordsbockarna har jag redan hemma, de är kanon. Återstår bara att fixa en skiva. :)

  4. Jag kan verkligen rekommedera bordet \”Wing\” från Design House. Det finns även ett par andra möbler i samma serie såsom sideboard och ett par andra delar. Jag har det vita i min lägenhet i stan och det passar perfekt om man bara vill ha ena skivan utfälld till frukost och sedan vecklar man ut hela bordet till middag. Slagborden du hittar på Blocket tycker jag personligen är för högt prissatta men det finns väl ett sug efter just den modellen nu antar jag. Trevlig söndag önskar Pållan ; )

  5. Karin: Ja det är ju det där med att de ska passa mer än bara i stil när man hittar detta hett efterlängtade slagbord. För långt, för kort, för klumpigt och för mycket att måla. Men en vacker dag så ska det ske :).\r\n\r\nTack för tipset om Brukas, det ska jag kolla upp. Norden är fint, men när jag såg det på plats i butiken så insåg kag snabbt att vi kommer få problem om man går från 110 cm bredd till 80 cm bredd :(. Lyllos som har bockarna, jag funderar på en tur till Uppsala för att titta på dem. Hoppas den perfekta skivan dyker upp hos dig snarast!\r\n\r\nPållan: Om jag förstod måtten på Wing rätt så är det också för litet :(. Tråkigt då det är jättefint. Instämmer om att priserna på Blocket är på tok för höga på slagbord för att det ska vara intressant. \r\n\r\nEn riktigt fin start på veckan önskar jag dig!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *