Koll på Tandfén någon?

Så har det då äntligen hänt Astrid också, som hon väntat på en lös tand. Hela hon var som lyckan själv igår när hon kom hem och kunde vicka på tanden. Det blev en hel del prat om Tandfén igår innan sängdax och frågan är om det blev så mycket sömn i natt när det skulle vickas tand och funderas på hur hon ser ut denna Tandfé och vad kommer hon att ha med sig?Ja, vad har hon med sig egentligen. När min Farbror S var liten kom hon tydligen med en 5 öring. Jag fick 1 krona som jag minns det, en kompis som har en son på 13 hade fått en 5 krona. Är hon uppe i en guldpeng nu? Eller är det rent av en Selma?

signature

27 comments

 1. Oj nej inte en Selma.Tanden skall läggas i ett glas med vatten på nattduksbordet. För 20 år sen var det en 5:a någon gång typ 3,50 men det kan ju bero på inflation. Men en selma blir ju blöt o tråkig. Vissa lägger ju iofs tanden under kudden men jag kan inte få ihop den kemiska reaktionen, tand—>Pengar utan vattnet ;)Lycka till !// jonte

 2. Jonte: Man tackar för tipset :). Det tycks vara lite olika vad man har för seder här, vissa lägger i vattenglas och andra under kudden eller i en liten burk. Själv hade jag en mix av dem alla tror jag. Men det är nog precis som du säger ja, för att det ska till en kemisk reaktion då behövs vattnet :)!

 3. När jag var liten så fick jag lägga tanden i ett glas vatten som sedan skulle ställas in i kylskåpet (antagligen var det väl något mamma valde att lägga till för att det skulle bli enklare för henne att byta ut tanden mot pengar utan att jag la märke till det under nattens gång) och på morgonen låg det mynt i glaset. Hur mycket det var varierade alltid, och det gjorde det hela så mycket mer spännande just därför, men det var i alla fall inte under femton kronor. Då är jag född 86 så det är ju i alla fall inte såååå länge sedan :)

 4. En guldpeng är taxan här hemma hos oss. Vilket påminner mig om att jag måste ordna en sån idag, för dotterns tand är så lös att den kan släppa när som helst.

 5. En Pippi-peng (guldpeng) är det som vankas i vänners hem när tänder tappas/dras/vickas så de kommer ut. Här har de tansingarna i behåll ännu men den dagen det ploppar så blir det en guldpeng i glaset även hos oss.

 6. Vi har ingen direkt tandtaxa här hemma, brukar antingen bli några mynt eller en guldtia. Hon har inte reflekterat över att det varit olika pengar/belopp de olika gångerna. Hon har mest varit lycklig över att tandféen varit på besök.Senast hade hennes lillebror lyckats med konststycket att slarva bort hennes tand (antingen drack han upp vattnet m. tand i eller slog han ut den i vasken), då skrev hon ett brev till tandféen om vad som hade hänt, brevet lade hon i ett kuvert bredvid kudden. Morgonen efter hade fén tagit brevet & lagt en peng i kuvertet i stället. :)

 7. Jorå…precis som Jonte säger är det…..inget annat :)Mina barn säger att det är jag som är tandfén och att hon (den riktiga) inte finns…..hur kan de säga så undrade jag och undrade lite försiktigt om inte tomten finns heller…..men se……tomten finns. Ja, de är lustiga de små liven.

 8. Oh,vad min son längtar,han är snart 7 men inga lösa tänder än.Han ska alla fall få en guldpeng har han själv bestämmt.

 9. Guldpeng helt klart…det är vad min systerdotter får och jag håller med talare ovan att det ska vara ett mynt i ett glas med vatten där tanden låg när man la sig… =)

 10. Guldpeng är stående taxa härhemma också MEN min dotter skrev ett brev till tandfén och tiggde och bad om att snälla snälla kunde hon inte få en tjuga istället. Det tyckte tandfén var driftigt så det fick hon den gången. :-D

 11. Ååå vilka minnen detta inlägg lockar fram! Kommer ihåg att jag fick lägga min tappade tand i en brun äggkopp med vatten som sen ställdes i fönstret. Antagligen var det en krona som låg i botten morgonen efter. Det gick ofta till två goda hubba bubba tuggummin!! hehe…jättebra för tänderna!!Hälsn. Jennie

 12. Det här är ett högaktuellt ämne hemma hos oss! Sonens första framtand lossnade äntligen idag! :) Eftersom den var så lös igår diskuterades tandfeén och aktuell summa igår. Min som har tidigare lagt tanden i ett glas och fått en guldpeng. Lagom, tycker jag. Sonens kompis, som går i en klass över, påstod dock att lägger man tanden under kudden, så får man en tjuga. Det var tydligen vedertaget i hans klass! Pratade lite med sonen om det idag och han tyckte att tanden i ett glas och en guldpeng, låter bra. Puh! ;)

 13. Visst är det speciellt när första tanden tappas? Åh vad sonen längtade. Alla flickorna var tidiga på dagis och han ville vara först bland killarna. Här synkades så bra att lillasyster (storebror är 6 och lillasyster 1) fick sin första tand samma vecka som han tappade sin. Rättvist och bra. :-). Tanden lades i en tandburk (liten tennburk) och på natten kom tandfén och bytte ut den mot en guldpeng. Glöm inte att spara tanden (utan att hon vet om det, natuligtvis! Och ta foto på det tandlösa leendet! Minnen för livet!) . kram!

 14. Hos oss var det så att FÖRSTA tanden som tappades blev en vikt tjuga som hängde över glasets kant men sedan följer guldtior i vattnet. Blev så pga myntbrist första gången (och överraskning när den tappades), men förklaringen var ju att första är extra speciell. :)

 15. Jag gjorde en undersökning både bland karlar och kvinns på jobbet när min ena dotter tappade sin första. TVÅ guldpengar är taxan. I alla fall i Västra Sverige… :P

 16. Inflationen har inte blivit så hög än här söder om stockholm, så här är det en guldpeng som gäller. Under kudden. Det är ett himla sjå för tandfen att få dit pengen och ta bort tanden utan att väcka barnet…

 17. Hej Helena!När min son William tappade sin första tand för ca ett år sedan försvann den ner i snön och upphittades inte…..när vi kom in till värmen fick jag lov att ringa tandfén för att berätta om det inträffade och hon var ju så snäll och sa att det gjorde ingenting utan att det var bra att jag ringde och berättade så hon visste om läget….hon sa att vi skulle ställa fram ett glas vatten bredvid Williams säng i alla fall….och….poff….så var det en tia där på morgonen ändå….phu….vilken tur…..den andra fick han också en tia för. Lite sent tips kanske…..Astrids tand kanske åkt ut för länge sen….

 18. This is great! It really shows me where to expand my blog. I think that sometime in the future I might try to write a book to go along with my blog, but we will see…Good post with useful tips and ideas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *