Vad i hela friden kostar det att anlita en hantver

Köksinspiration Det har varit lite tyst på bloggen de senaste dagarna, detta trots att vi spenderat en stor del av denna tid framför datorn. Vi har nämligen efter år av letande hittat ett objekt på Hemnet som vi är mycket intresserad av. Vi har hunnit vara på två visningar, räknat, våndats, klurat och klurat igen. En lång lista på frågor har prickats av, men några återstår innan vi känner oss helt säkra att kasta oss in i en budgivning. En av de klurigaste är köksfrågan, Om vi tillslut står där med det vinnande budet så vill vi gärna göra om köket och det helst innan vi flyttar in. Visst känns det lite som att ta ut segern i förskott att sätta sig ner och planera ett nytt kök, räkna på stommar, luckor och vitvaror. Men för att kunna räkna på om budgeten kommer att hålla måste även renveringskostnaden kalkyleras. Hela tiden frågar vi oss, tar vi oss vatten över huvudet nu? De stora frågorna just nu är, vad i hela friden kostar det att anlita hantverkare? Hur mycket kan vi göra själva? Och så den viktigaste, hur högt är vi beredd att buda för att det ska bli vårat? To be Continued ….Tusen Tack för alla fina mejl, ni är helt fatastiska! Jag har skrattat, gråtit och nickat instämmande, ni bjuder på er själva och ger mig en liten glims av er värld. Underbart! Ni kan fortfarande vara med och tävla så skicka iväg ett mejl till helena@enmammasdag.com.Som många andra inspireras jag av köket i filmen Galen i kärlek, köket finns inte på riktigt utan är endast uppbyggt i en studio under filminspelningen. Men detta till trots så är detta kök tillsammans med Martha Stewarts studiokök (som är en kopia av ett av hennes egna) två av de mest kopierade köken i världen sägs det.

signature

14 comments

 1. Önskar jag kunde svara på din fråga men jag är exakt lika frågande. Hoppas kluret leder till ett beslut som känns bra !

 2. Först och främst: grattis till de två åren. Tänk att tiden har gått så fort – det betyder ju också att jag har bloggat i mer än två år nu. :)Från en som är mitt upp i det kommer följande kalkyleringsråd: Räkna med att det blir dyrarare än vad ni tror. Jag kan ge följande exempel: vi byggde om en vägg. Budgeten var satt till 35 000 kr inkl moms – slutsumman är 50 000 kr. För köket (ett L-format) har vi satt 200 000 kr. Vad slutsumman blir vågar jag inte tänka på. men än är vi inte där.Snickare hittade vi via den förra ägaren till huset. Nu kommer jag att hålla tummarna för er att ni kommer fram till det rätta beslutet för er.

 3. Grattis till dina 2 år i blogg-branschen. Du var den första bloggaren som jag fastnaden för – dina inspirerande inlägg var oemotståndliga. Sen dess är jag fast och bloggar själv. Du var den som fick mig in i denna bloggvärld :)Vad spännande att ni hittat ett potentiellt hus. Det ska bli spännande att följa vad som händer. Jag känner igen våndan… och att man samtidigt börjar inreda huset för hela slanten, innan man ens är klar med budgivningen. Fullt normalt ;) Underbart kök på bilden!

 4. Javisst är köket i “Galen i kärlek” helt underbart! Jag inspirerades av det när jag ritade vårt. By the way, hela inredningen i strandhuset är ju helt fantastisk, älskar den filmen. Hoppas ni får en fortsatt trevlig helg och att det går vägen med husletandet!

 5. MalinS: Jamen visst är det lite av en svår nöt att knäcka det där! Hoppas att det löser sig för er och att drömköket snart tar plats! :)

  LoX: Oj oj oj, för en vägg? Jag misstänkte att det skulle vara hiskerligt dyrt att anlita proffs hjälp, men jag inser att jag får fila bra mycket mer på mina siffror! Tack för tummen, håller en för dig med att köket inte blir allt för dyrt! ;)

  annah: Huset ligger i staden och Om vi ror hem det så lovar jag att skvallra! ;)

  MammaMia: Tusen Tack, så glad jag blir nu! :) Och vilken tur att du inspirerades till att starta din egnen fina blogg!

  Så skönt att höra att det är normalt det jag sysslar med, blev lite skraj för mig själv där ett tag! Filmhuset är fab!

  Pethra: Helt outstanding är det, man kan inte annat än inspireras när man ser bilderna och då av hela huset precis som du säger.

  Tack så mycket för lyckönskningar!

  En riktigt trevlig söndag önskar jag dig!

 6. Ojojoj, vad spännande, lycka till med eventuell budgivning! Hantverkare är ju ett kapitel för sig, har en tendens att kosta en del, kolla framförallt att det pris ni får har momsen inkluderad, annars får man sig en lätt liten chock när fakturan kommer och det kostar 25% extra… (jaa, självupplevt, haha). Här har vi gjort mycket själva, eller framförallt maken och svärfadern har gjort det. Jag hade gärna byggt, men någon måste ju passa barnen, vet inte riktigt varför jag ansågs mest lämpad för det arbetet. Det tär på relationen att göra mycket själva så i slutändan tycker jag att man kanske inte skulle ha varit så snål och anlitat en hantverkare istället. Det hade definitivt blivit färdigt långt tidigare i allafall! Spänd på att höra mer om detta!

 7. Jag vet hur det känns, vi letar också hus och det är ett evigt räknande och kalkylerande! Men det är ju så himmla roligt!Köket är underbart fint, vilken dröm det vore att ha ett sådant!

 8. Ja, man måste inte kolla på uno form och bulthaup när man planerar… utgångsläget blir lite ‘fel’ då. ;)

 9. OM du har en händig man eller varför inte är händig sjäv, så kan man sätta ihop ett prisvärt Ikea-kök till en hyfsad penning. Passa på att köpa när de har köp kök för 10.000 så får du 1000 att handla för eller något i den stilen. Jag har sett den kampanjen fera omgångar. Och lägg lite krut på vitvaror från en annan leverantör eller vilken färg de nu har. Mitt tips är Siemens.Bo in er lite, känn efter och se renoveringsbudgeten som en annan sorts pengar än vardagspengarna.Hoppas ni vinner budet!

 10. Anna: Många bra tips där, Tack så mycket för det! Idag lägger vi ett bud och hoppas att inte allt för många (typ inga alls) bjuder över.Lox: Antar att det är så, man lär sig allt efter som. Ska bara vinna budgivningen först! ;)Birka: Tack för tummen, den lär behövas!

 11. Caroline: Tyvärr är det nog så att vi är händiga när de kommer till de lite mindre sakerna, att riva ut ett kök och sätta dit ett nytt är i svåraste laget har vi insett. Precis, jag spanade faktiskt efter om de hade de erbjudandena nu. Håller en tummer för att det dyker upp om det blir dax. Vi har en ganska tydlig bild av hur vi vill att köket ska se ut så vi skulle nog se till att fixa det innan inflytt, men jag håller med dig om att man ska bo in sig lite, känna av huset innan man ger sig på det allt för mycket. Nu gäller det “bara” att ha det vinnande budet …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *