Rosor

Det tog ca 38 år innan jag lärde mig ta hand om buketterna med rosor som jag envist köpte. Alla dog. Tog typ ett dygn sen var det segt häng för hela slanten. Så jag gjorde det enda ekonomisk försvarbara, slutade köpa rosor. Men jag tycker mycket om dem och har sneglat ofta.

Rosor

Men nu är vi kära igen jag och rosorna, jag har lärt mig knepet. Hurra! I alla fall ett av dem. Så om det finns fler där ute som misslyckas med sina rosor så ska jag dela med mig av knepet jag lärde mig av min mamma och dotter (!). Rosor gillar att få ny snittyta, de vill dessutom få det lite då och då. Jag brukar banka lite också på stjälkarna. Sen är det ljummet vatten som gäller, inte kallt som jag alltid haft tidigare. Så det är lätt: Ny snittyta och så ner i ljummet vatten. Blommorna på bilden står på mitt sängbord och imorgon blir de en vecka, lite liv finns det än :).Fotografi: Helena – En mammas dag.

signature

11 comments

 1. Fler tips:- ge rosorna en lång snittyta (dvs skär snett med en vass kniv istället för att klippa av stjälkarna)- riktigt varmt vatten mår de bra av- köp rosor som fortfarande är hårda när man klämmer lite längst ner på själva blomman, där blombladen fäster mot stjälkenMen ibland kan ju lite bedagade blommor också vara vackra, jag tycker din bild var fantastiskt vacker! :-)

 2. Fy 17 vilken fin vas! Tusen tack för tipset förresten, mina blommor håller inte heller längre än ett par dar, så detta skall definitivt testas! Får man vara lite nyfiken och fråga var den underbara vasen är från? Den är ju perfekt för just ett par rosor :-)

 3. Jag tycker rosorna är finast när de är helt utslagna, på gränsen till vissna. Men det är klart, då vill man ju ha njutit av dem ett tag:) Fin vas, perfekt till rosorna!

 4. Maria: Tusen Tack för fler tips och snälla ord :).

  Stylissimo – Essi & Susanne G: Jag har funderat sedan igår på var jag köpt den och har ingen aning. Minns inte alls. Det var något år sedan, och jag tror att det var Chic Antique DK … Men om det är rätt, det vet jag inte. Ledsen för det :(

  Victoria: Visst är det så att de är nästan som finast på slutet, idag är de mycket tjusiga :).

 5. Hej Helena!Fantastiskt vacker bild! :)Min erfarenhet av rosor är också att ju svalare de står (då menar jag rumstemperaturen) desto längre hållbarhet. Så har man en matkällare eller liknande som man kan ställa ner vasen i under natten så ökar man ytterligare på hållbarheten. :)Sedan är det ju också det klassika att hålla dem borta från frukt. Det finns en del frukter som avger ett visst ämne som försämrar hållbarheten på blommor (därför ska man aldrig köpa blommor i en butik som har blommor vid fruktavdelningen).Men du verkar ha full koll på dina rosor och hur du ska få dem att trivas på allra bästa sätt Helena så bara njut av dina vackra rosor och ha en bra dag. :)Kram Lotta

 6. Min plats i solen:Tack :). Jamen lysande, då får det bli kyliga nätter och ljumma förmiddagar då :). Tack för tips!

  Oj, det där med frukt det hade jag ingen aning om. Där får jag bättra mig, har just nu en bukett bredvid fruktskålen på köksön ;). Gulp!

  Kram Kram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *