Hjälp!

Jag tänkte baka lite glutenfritt fikabröd, dels för att jag själv mår bättre av att äta denna typ av bakverk och dels för att jag ska få besök av en tjej som inte äter gluten alls. Jag har köpt någon glutenfri mix, men förstår inte alls hur man ska dosera detta. Kan man byta ut mixen rakt av mot vetemjölet i recepten eller hur funkar det? Någon med gluten-koll som kan informera mig?

signature

11 comments

  1. Hej Helena!Det är ett tag sedan jag bakade (därav inga heta baktips) och nu är det lite kort varsel men vill bara tipsa dig om mammas spettkakor. De är perfekta för glutenallergiker! Görs av ägg, socker och potatismjöl. Nu till sommaren finns det även med jordgubbs och äppelsmak, yummie! Vi hörs! Mvh Charlotte

  2. Charlotte: Hejsan! Aha ja, det har jag inte tänkt på nej. Spettekaka med jordgubb låter som det skulle kunna vara smaskens. Jag får kika förbi shoppen och spana för kommande fika tillställningar i sommar, Tack för tipset :)!

  3. Jag har bara provat baka glutenfritt vid något enstaka tillfälle, men jag vill minnas att man skulle minska mjölmängden lite när man ersatte vanligt mjöl i recepten. Kolla även in på http://www.allergimat.com, där kanske du hittar något intressant. Jag hittade även http://www.mixwell.se, kan det vara en sån mix du köpt så kanske det finns något bra där. Ytterligare ett tips, frys ned om du ska spara något och tina bara det du ska äta, det kan tydligen bli lite torrt annars. Lycka till! Kram!

  4. Hej, bakar en del till min dotter, men min erfarenhet är att du måste ha lite mer av det glutenfria mjölet än det vanliga. Ett tips är att kolla sempers recept, dem har kanon bra glutenfria recept. Morotskakan är favorit. Lycka till! Kram

  5. Hej,är glutenallergiker och jag bakar de flesta recept men byter då ut mjölet mot glutenfritt mjäl, oftat kallat mix. Dock måste man alltid ta mer än vanligt mjöl så man får prova sig fram. Står det 2 dl mjöl tar jag 2,5 – 3 dl.Två favoriter är kladdkaka (blir kanonbra med glutenfritt) och sockerkaka (blir så där mossigt fluffig som tårtbottnar på konditoritårtor). Vad skulle du vilja baka? Jag delar gärna med mig av recept. Mina barn gillar non-stopkakor som vi gör i både glutenfri och vanlig variant.

  6. Vilda: Vilka bra sidor du tipsade om, Tack så mycket :)!Kristin: Jag kikade in på Sempers sida, där fanns det många bra recept. Jag beställde dessutom en receptfolder som de hade. Kanon, Tack :)!Irmelin: Hejsan! Jag har någon form av mjöl mix (ljus) hemma den med lite mjölk i. Jag tänkte bland annat baka Leilas Mazarintårta nu till midsommar, just för att där endast ingår 1 dl mjöl. Och sedan tänkte jag göra några småkakor så du får gärna mejla mig, eller dela med dig här receptet på non-stopkakorna eller dyl. Stort tack på förhand! Det är lite av en jungel detta för en nybörjare :)!

  7. Det går superbra! Du behöver inte krångla till det, bara byt ut mängden vanligt mjöl i receptet mot glutenfri mjölmix! Så gör jag och det går hur bra som helst!Lycka till!Kram kram

  8. Hej.Verkar som om du fått den hjälp du behöver. Jag är själv glutenallergiker, men brukar inte baka “vanliga” recept pga att det kan bli knepigt med bytet av mjöl/mix.Det jag ville informera om när du sätter igång och bakar är att degen kommer inte alls se ut och kännas som en deg med vetemjöl i, den blir kladdigare och svårare att hantera som glutenfri. Ingenting är omöjligt dock, men du kommer nog inte känna igen dig (om du inte bakat förr med glutenfri mix).Om du nu känner att det bli kladdigt så häll absolut INTE i mer mix, kakan/brödet kommer då bli så tort och bara smaka mjöl.Stor lycka till! Hade varit kul med en recension senare och kanske ett glutenfritt recept!?! :)Kram Cin.

  9. Mia: Men om det funkar så låter det ju helt fantastiskt :)! Jag tänkte till en början testa på sådana resept där det inte är så mycket vetemjöl i grunden och sedan bygga på lite och bli djärvare vad det lider. Tack!Kram KramCin: Mycket mycket bra info, detta blir min första sväng som jag testar ikväll så jag hade nog fläskat på med mer mix om det såg kletigt ut. Absolut om det blir framgång så delar jag med mig här framöver.Kram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *