Nya tider … igen!

VekomatsedelnIgår kom vardagen ikapp igen i det lilla radhuset, dagis drog igång och Bredbandsbolaget strulade hela dagen. En hel dag utan bredband resulterade i fortsatt utrensning här hemma. Jag flyttar prylar, fixar förvaring, gör listor samt har en evinnerlig tankespinn på gång 24-7 allt för att kunna förenkla vår vardag så mycket som möjligt. Jag vill att från och med i höst så är ledig tid familjens tid, det ska finnas tid att njuta i en mycket större utsträckning än vad de funnits de senaste åren. Det har känts som att när “alla” andra är lediga och har skoj så har vi städat, tvättat eller något annat roligt bara för att komma ikapp. No more, det slutar här! En rejäl utrensning av pryttlar är gjord och vi har satt oss ner med papper och penna för att strukturera upp veckorna med jobb så att vi slipper göra det på helgerna. Det var Johan som ville ha en lista, först tänkte jag men herre gud ska det vara så svårt att komma ihåg vad man ska göra? Men jo det är det nog när jag tänker efter. Så nu finns allt listat, en kväll tvättar vi, en dag bäddar vi rent, en kväll veckohandlar vi osv. Detta kommer att göra stor skillnad för den familj som alltid skjutit upp alla göromål till helgen.Mitt största problem är maten, vad ska vi äta? Var eviga vecka samma sak! När jag frågar Johan vad han tycker att vi ska äta så svarar han alltid samma sak:- Jag gillar spagetti och köttfärsås, det vet du ju …Och Astrid:- Mamma vi äter blodpudding ikväll, eller tomtegröt! Ja det gör vi snälla sötaset mamma!Således ingen hjälp där inte, men nu har jag hittat hjälpen på annat håll. Jag rensade ut de kokböcker som jag aldrig använder och gav dem till svärmor och hoppas att det bläddras lite mer i dem där. I denna hög hittade jag Veckomatsedeln, jag har ingen aning om hur den kommit hem hit och kan inte fatta att jag låtit den ligga. För er som inte heller hade koll på denna bok så läs mer om den här!Tänk att i 12 veckor finns alla vardagsmiddagar planerade komplett med inköpslista, åhhh sicken fröjd. Jag läste den från pärm till pärm igår och alla middagsförslag ser mycket trevliga ut, att de flesta recepten var sunda och med mycket grönsaker gjorde inte det hela sämre.Nya tider igen med andra ord!Bild: Eget collage med bok från Prisma.

signature

19 comments

 1. Heja! Jag rensar också obarmhärtigt i hemmet just nu och det känns såååååå skönt att bli av med en massa pryttlar som bara är i vägen. Verkar vara en bra bok, skall jag se om jag hittar.

 2. Listor är jättebra! Då vet man (läsa andra halvan) :) Önskar att min oxå skulle be om en. Vi har lite annorlunda eftersom sambon jobbar borta. jag brukar fixa så mycket jag hinner under veckorna så vi får ledig tid ihop. MEN jag har jobbat helger och kvällar så det funkar sådär…

 3. Jag och maken har kämpat med samma saker som ni men det har ju aldrig riktigt lyckats. Tack för ett otroligt bra inlägg – det ger mig verkligen inspiration att ta tag i saken! Hoppas du följer upp hur det går.

 4. Hej!Mycket fin sida du gör! Jag beställde boken direkt. Här ska struktureras! Tack för tipset. Kram Mia

 5. Hej!Din sida är verkligen inspirerande. Har varit inne och tittat på den flera gånger även om jag inte har kommenterat den förut. Det här var ett toppentips. Hos oss sträcker sig vardagsmatsfantasin mellan falukorv och köttfärssås. Tipset var med andra ord minst sagt välkommet./Lisa :)

 6. Jaaa, det är ngt speciellt tillfredsställande med att ha saker planerade och klara. Så slipper man lägga ner onödig energi på det liksom. Dit här ju absolut maten de kommande veckorna. Vad skönt att inte behöva ge sig iväg efter jobbet och stresshandla sådant som man behöver till middagen:)Ha en fin kväll.Mvh Lallis

 7. Den måste jag absolut spana in, vi gör alltid förutom på sommaren då veckomatsedel. Största problemet med det är att variera det kanske man kan få hjälp med i boken.Vad underbart det blev i Astrids rum, superfint och så mysigt !!Kram

 8. Jättebra sätt att strukturera upp dagen med hjälp av listor!Ska göra det med detsamma här, så att det inte blir panikstädning eller tvättning för att nu finns det verkligen inga fler underkläder att vända ut och in! ;-)Kan dock rekommendera alla köpa boken via adlibris istället, http://www.adlibris.se/product.aspx?isbn=915184348X, där kostar den bara 143 kronor.

 9. Att ha det gott: Ja, jag blev så glad när jag hittade den! :)Jessika: Ja visst är det befriande att göra sig av med en massa skräp, det är ju oftast allt det där skräpet som inte har någon plats i hemmet som gör att städningen blir så långvaig och dryg. Ja håll lite koll efter boken, den är kanon! :)Lisa: Jag blev faktiskt lite förvånad när den där listan kom på tal, men ack så glad när jag fått tänka på det en stund.Att ha en man som jobbar borta är inte så bra för denna strategi, men å andra sidan så när min man jobbade borta mycket så blev det sällan så stökigt som det bli med honom på hemmaplan! :)AnnaKarin: Efter att vi i flera år hållit på så här känns det som att någon stor föränding måste göras för att vi ska orka med. Att skjuta upp allt till helgerna bli alltför lätt en livstil som är lätt för stunden, med allt för många vi gör det sen …Vi har testat lite halvhjärtat tidigare, men this is it! :) Kul att du blev inspirerad, jag lovar att återkomma och berätta hur det går. Mia: Tack så mycket! Roligt att du hakar på, heja dig!KramLisa: Så roligt att höra att bloggen inspirerar dig, och så roligt att du kommenterar! :)Att komma på nya vardagsmaträtter hela tiden utan att snöa in, det är svårt det. I boken är det mycket samma råvaror som dyker upp vecka efter vecka men upplägget på rätten är helt olik veckan före. Kanon! :)Lallis: Ja men eller hur! Nope nya tag som sagt, bland det värsta jag vet är att springa in på Ica med andan i halsen för att inproviserat raffsa åt mig ingredienser till kvällens middag. Det kommer säkerligen hända igen, men förhoppningsvis mer sällan.En fin torsdag önskar jag dig!Pethra: Hallå där! Struktur är ett ljuvligt or det! :)Vicke: Alltså det där med veckomatsedlar är ju bara så smart, tänk att jag så sällan nyttjat det. Jag tycker att det finns mycket bra variation på helt vanlig mat om man säger så, varje vecka ny variation på kyckling, köttfärs osv.Så roligt att du gillade Astrid nya rum, tack så mycket! KramAnnika: Så roligt, hoppas att du gillar den också! :)Charlotte: Listor är både bra att ha och roliga att skriva, jag har skrivit många i min dar men följt alltför få tyvär.Haha, jo det där med tvätten känner jag igen! ;)Jättebra det där med Adlibris, vet inte varför jag inte länkade till dem som jag brukar göra. Jag ska genast ändra! :)

 10. Det kanske är ett tips: att alla delar med sig av sina veckomatsedlar i sina bloggar. Så får man säkert tips på matsedlar för två år framöver!Får se vad jag snickrar ihop på min blogg inom den närmsta tiden…

 11. Lycka till med uppstyrningen av vardagen. Du verkar inspirerad så ni fixar säkert hösten galant med massor av härlig fritid tillsammans som belöning =)

 12. Tack för boktipset! För oss (2 vuxna, 2 barn) underlättar det enormt med en veckomatsedel. Förra sommaren satt jag och funderade och det resulterade i en 6 veckors matsedel och det har förenklat vår vardag massor. Vår (superenkla) hemsida med veckomatsedel plus recept hittar man via vår blogg (länk: matsedel). Håller som bäst på att leta nya recept så jag kan byta ut några av de “gamla”.Tack för en trevlig blogg förresten! /Johanna – en smygläsare som inte vågat göra sig tillkänna förrän nu

 13. Malin S: Tack så mycket, ja låt oss hoppas att det blir en STOR förändring denna höst! :)Johanna: Vilket bra jobb, låter smidigt som bara den. Jag ska genast spana in din hemsida för mer inspiration! :)Heja dig, så roligt att höra från dig!

 14. Hej Helena! Gillar din inspirerande blogg, den har blivit en del av förmiddagskaffet och bloggturen. :)Jag är också en riktig list-människa och har fört över denna vana på min familj. Vi har bl.a en städdag i veckan (som dessutom avslutas med god fika som belöning – alla gillar städdag ;)) och veckomatsedlar skulle jag inte klara mig utan! Bara tanken att behöva stå och svettas i lokala Ica’n varje eftermiddag med tre ungar i släptåg och gör mig lätt illamående. Vårt schema är rätt pressat med tre barn på 1,3och 5år, en make som jobbar heltid, jag som jobbar helger pluggar halvtid med minstingen hemma och så ett hus som just nu är under renovering. Så veckomatsedlar är ett måste! Att man dessutom förutom tid även spara pengar och får en mer varierad kost är ju inte heller fel. Och så bloggar jag oftast mina veckomatsedlar då, som inspiration kanske.. :)

 15. Millan: Hejsan! Så glad jag blir att få vara en del av din fikastund! :)Så smart att avsluta städdagen med lite mysigt fika, jag kan tänka mig att alla blir lite mer motierad då ja! Jag blir så glad när jag läser det du skriver för detta är ju ett bevis på att om man bara planerar så går det att göra livet lite enklare i alla fall. Heja er! :)När lugnet lagt sig här hemma ska jag kika in hos dig och läsa veckomatsedlar, tack så mycket för tipset!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *