Pajdax!

KardemummasmulpajIdag väntas kärt besök här hemma,  det är mormor och morfar som kommer och fikar i eftermiddag så Astrid och jag ska baka en smulpaj med ingredienser från trädgården. Vi har inte så mycket ätbart i vår trädgård, men rabarber och vinbär har vi gott om så denna Kardemummasmulpaj med svarta vinbär kommer att passa perfekt. Receptet kommer från den fina boken Smulpajer.Kardemummasmulor:150 g smör, kallt3 dl vetemjöl1 dl socker1 tsk kardemummafrön, stötta i mortel2 msk vattenVärm ugnen till 225 grader. Skär smöret i tärningar och blanda ihop alla ingredienser i en bunke till en grynig massa. Lägg hälften av smulorna i botten i en pajform, ca 24 cm i diameter, och platta till något. Grädda i 6-7 min. Ta ut formen och gör ordning fyllningen.Fyllning:3 rabarber2 dl svarta vinbär1/2 dl socker1/2 msk potatismjölSkala och skär rabarbern i bitar, lägg bitarna i en bunke och strö över vinbären, sockret och potatismjölet. Lägg fyllningen i pajformen och strö över resten av smulorna. Grädda längst ner i ugnen i 20-25 minuter.Servera med vaniljsås och vaniljglass.Bild: Eget collage med inscannad bild från boken Smulpajer till kaffe och dessert.

signature

19 comments

 1. Hej,skall genast testa denna paj! Passar samtidigt på att be dig om lite amerikanska shoppingtips. Maken åker med kort varsel till USA och vill kompensera mig med att shoppa nå’t jag vill ha. Jag vet dock inte VAD jag vill ha. Tänkte då på dig som verkar vara lika amerikafrälst som jag. Kan du ge mig några bra tips till mor och dotter, för nå’t måste han ju köpa till oss.Tack!/Linda

 2. Alla är så duktiga på att baka. Pajer och cupcakes är väldigt populära så jag får väl ta mig i kragen och följa stömmen. Man blir så otroligt sugen på alla godsaker.

 3. Vad gott det ser ut. Jag och sambon som ska försöka oss på en nyttig månad from. måndag. Hur i hela fridens dagar ska det gå till :)

 4. Hej!Om jag nu skulle förmodan glömma fråga detta i dag…*Vart köper man dessa pajformar med lös botten?Jag har letat över allt, men ser bara vanliga i glas eller keramik…Vet att du har en avlång åxå, vart kommer den i från?/Kramfr. Petra & jag ääär hemma än, “inget” har hänt än…! ;)

 5. Alla: Den var ljuvligt god, kombinationen rabarber/kardemumma var en riktig hit! :)

  Linda: Så roligt med lite USA-shopping! :) Jag har ju nyligen bställt lite av min kompis som kommer hem i veckan och då satsade jag på saker till mig själv mest (Ego-ego). Sehora har smink i massor och dessutom en jättebra sajt där du kan välja ut några välvalda ting. Personligen så satsade jag på lite Philosophy produkter samt lite av deras egetmärke.

  I övrigt till dig så skulle jag satsa på detaljer, som tex bokstäver (dotterns första i sitt namn) på Pottery Barn eller fina detaljer till köket från Williams-Soonoma. Och så är ju SJP-parfymen Covent intressant, den finns endast på Macy`s just nu. Det finns ju så mycket! :)

  Samma sak till dottern, satsa på detaljer som inte finns här hemma. Ett besök på Hello Kitty affären kanske skulle uppskattas? Kläder från Gap eller liknande?

  Kika på Target.com, det är en prisvärd kedja som finns typ överallt. Jag spanade på Shower Curtain Hooks härom dagen, det fanns 6 sidor av dessa! ;)

  Lycka till med beställningen!

  Kram

  Petra: Så roligt, då får jag sällskap till lunch! :)Jag har sett att de har någon variant på Dollarstore, men i övrigt har jag inga sett här hemma. Mina två, en avlång och en rund kommer från Isabella Smith! :)Kram

 6. Tror minsann att jag skall ta och baka lite med mina småttingar i eftermiddag också. :) Barnen älskar att baka. Några vinbär har jag tyvärr inte i trädgården, men jag har smasikga björnbär som vi tog med hem från landet, så här blir det en björnbärspaj. Trevlig helg. :)

 7. Mmmmmm…. DEn måste jag testa i helgen! Var den lika god som den ser ut att vara?Svarta vinbär och rabarber är i princip det enda jag har att skörda i min nyanlagda trädgård i Nybyggarland …=)/Bwww.lyckligagatans.blogg.se

 8. Catten: Så trevligt, hoppas att ni fick er en mysig bakstund i eftermiddag! Björnbär är riktigt gott det med i paj.

  En trevlig helg önskar jag även dig!

  Heidi: Ja visst är det bra med smulpajer, är det lite brottom så kan man bara kika i frysen efter lite bär och fixa en snabb paj! :)

  Bigitta: Den var jättegod, kombinationen med kardemumma och rabarber satt som en smäck! :) Vi gjorde en lite mindre paj idag när vi fick besök och då anväde vi bara rabarber och dt blev kanon det med.

 9. åh dette så kjempegodt ut… jeg er på diett, vanskelig vanskelig vanskelig (svårt svårt svårt) *skratter*en paj = extra treningspass ;)kanskje… kanskje … god helg :)

 10. Koselig: Här har du en till som absolut inte borde, men jag gjorde det i alla fall och dessutom två dagar i rad! ;) Jag får gå extra långt på min nästa powerwalk för att väga upp detta! En trevlig helg önskar jag även dig!

 11. Det kommer en ny Hello Kitty butik till Stockholm snart med enbart Hello Kitty saker.Det finns redan en Community som är öppen och web shoppen öppnar snart.www.kittyfan.sewww.kittyfan.se/forum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *