Vår köksö

Nu Mia (och ni andra som undrat), här kommer äntligen en beskrivningen av vår köksö.
 

Köksön fanns redan här när vi flyttade hit, den var bra tänkt men dåligt genomförd (man ser lite på översta bilden). Den blev svår att använda då den 1. Var ganska ranglig. 2. Bänkskivan hade rejält överhäng även på den sida som hade låda högst upp. AJ! Vet inte hur många gånger vi hann klämma fingrarna. 3. Bänkskivan var dåligt behandlad och underhållen så trät var mycket missfärgat och trist. Men istället för att byta ut den så gjorde vi några små justeringar.

 

 

Köksön är två ihopskruvade Faktum bänksskåp från Ikea, de som är 80 cm. Runt om sitter 6 täcksidor även de Applåd som det övriga köket. På baksidan sitter det 4 täcksidor (skåpluckor). På undersidan 2st längsgående fastskruvade träreglar som de 4 hjulen sitter på.

 

 

Lådorna rymmer massor, två av lådorna är bakprylar och är mina favoriter i övrigt är det mest blandad kompott. Handtagen och knopparna är från Ikea. På ena sidan valde vi att ha kvar rätt rejält med överhäng så man kunde sitta bekvämt även på hörnan. 

 

 

Från början hade kösön bara 4 lite större hjul undertill och det funkade, men om man stängde en låda så "vaggade" hela ön. Inte så kul om man satt vid den. Men en dag fick Johan nog och sågade till en passande bit av spillvirke. Tanken var att kuben skulle sitta där tills vi köpt ett ben, men jag gillar vår kub så den blir kvar.   

 

 

Bänkskivan var skadad på ytan och var fel placerad, men det var inget fel på den egentligen. Så vi bytte placering på den, mer plats åt det håll man sitter och absolut minimum där lådorna är. Sedan slipade vi skivan och målade den svart med vattentålig färg. Storleken på bänkskivan är 200 x 90 cm. Hepp.

 

 

Här ser man original trät titta fram, ek sägs det vara. På andra kortsidan är det bara ett litet överhäng och här hänger sånt som man vill ha nära till hands.  

Det var nog det mesta om detta. Fin kväll till er alla!

 

Fotografi: Helena – En mammas dag.

signature

13 comments

 1. Jättefint!Kommer du ihåg vad det var för färg du målade med? Har supertråkiga bänkskivor hemma som jag går och funderar på vad jag ska göra med dem. Kanske lite färg hade varit lösningen. Gillar färgen på dina.

 2. Viktoria: Jag har letat i gömmorna men hittar inte burken, Men jag tror att det var Beckers Aqua halvmatt. Ganska säker till och med :).

 3. Ursnyggt. Måste bara få fråga; när köpte du Applåd-luckorna på Ikea? De bytte nämligen färgkod för ett par år sedan och jag undrar om de du har är det gamla eller nya utförandet?

 4. Hej!Måste bara säga att du har verkligen inspirerat mig, Så himla snyggt :)) Hade kört fast lite i mina tankar och nu kom allt på plats tack vare dig. Detta kostar mig knappt något eftersom jag för 5 år sedan köpte faktum skåp 2×60 cm och ekluckor. Hade detta då som en vanlig avlastningsbänk i köket mot ena väggen. Trött på köksbordet som bara tog massa plats. Har i köket bara en arbetsbänk med spis och diskbänk i en rad. Men nu blir detta både arbetsyta och "sitta å hänga" i köket platsen :)

 5. Precis som jag har tänkt! samma stil, skåp och utseende. Får jag fråga måttet på bänkskivan? jag har det svårt att hitta de rätta måttet på djupet..

  Linda

  1. Så roligt att planera kök, vår skiva är 200 x 90 cm men då är skåpen av Ikeas äldre modell. Hoppas att det hjälpte dig lite på vägen i alla fall. Varmt lycka till :).

 6. Hej Gud vad vackert hem ni har!
  Har letat överallt efter sådan lampa ni har över köksön tyvärr fanns ej divas boning kvar du har inget namn på lampan mvh Lisa

  1. Tack snälla Lisa för de fina orden :). Jag får frågan lite då och då och har nagelfarit dessa lampor men inte ett endaste litet spår på varifrån de kommer. Så ledsen att jag inte kan vara till mer hjälp här.

 7. Jag kollar runt olika kök för att få inspiration o just din är kanon. Jag tänkte göra samma men ville se om folk har vågat o lyckats med det. Bra jobbat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *