Köket [1]

Renoveringen av tvättstugan och badrummet rullar på så bra att jag nu börjar planera för köket. Vi kommer inte att riva ut allt och börja om från början då köket är från 2006 och funkar. Men det är rätt långt från min smak, så det irriterar. Jag tänker alltså fixa och putsa lite, en make over a´la Me :). De flesta besluten är tagna sedan länge så som att luckorna ska få ny färg. Nya knoppar. En fläktkåpa ska sättas in, köksbänken ska slipas och få färg. Köksön ska fixsas för att matcha. Men så har vi detta med överskåpen.

Leilas kök

Jag pendlar mellan ett stort skåp och sen öppna hyllor eller flera i vitrin efter varandra. Ni som har öppna hyllor, hur funkar det i praktiken? Blir det dammigt och smutsigt fort? Om ni skulle göra om köket idag, skulle ni välja lika då (dvs hyllor) eller skulle ni välja att sätta dit skåp med dörr istället? Både jag och Johan skulle bli så tacksamma för Era erfarenheter. Vi är nämligen lite oense i frågan ;).På bilden Leila´s tv-kök. läs hennes kökskola Här!

signature

20 comments

 1. Vi har lite överskåp och några öppna hyllor. Och jag måste säga att öppna hyllor är väldigt snyggt, men opraktiskt. Jag tycker att det blir dammigt fort… ett stort minus!Men jag skulle ändå inte vilja vara utan dom! ;)Lycka till!

 2. Vi är mitt uppe i köksrenovering nu och det är så svårt med alla dessa val som ska göras. Vi ska ha två mindre hyllor samt att vi ska ha vitrinskåp längs en annan vägg. Det är nervöst nu innan allt sitter på plats… Men kul såklart! :)

 3. Vi hade luckor borttagna ett tag för att ha det lite mera öppet. Men nu sitter de där igen, för jag pallade inte med allt dammande. Men det är ju fint med öppna hyllor.Stina

 4. Har ingen egen erfarenhet av just öppna kökshyllor men hyllor över lag får jag damma hela tiden :-/ Fast som andra säger så är det ju riktigt fint med öppna – men att vara praktisk är nog det bästa

 5. Vi valde vitrinskåp till slut eftersom jag inte tycker det är så kul att damma. Man kan ju ha några öppna hyllor till de saker man använder mest. Tänk på att inte ha öppna hyllor för nära spisen eftersom det riskerar att bli fettkladdigt….Lycka till! Bilden är underbar!

 6. Hej!Vi gjorde om vårt kök för lite mer än ett år sedan. Har några öppna hyllor, men det blir otroligt fort smutsigt och dammigt. Vi har dock kompromissat och lade till några vitrinskåp – fortfarande kan man se allting men man slipper damma och torka av. Har inte ångrat det valen en enda gång.Lycka till med renoveringen!

 7. Vi har en åpen sak på kjøkkenet, et bakebord på hjul med hyller under som min samboer bygget selv av den gamle kjøkkenbenken vår. Under på hyllene har vi alle gryter og lokk, det blir veldig støvete. Praktisk ja, fordi vi får tak i tingene veldig fort og sånt, men mye støv.jeg ville vel ikke ha gjort dette igjen for å si det sånn. kanskje…

 8. Vi har inte ett endaste överskåp och bara två öppna hyllor. Allt porslin, redskap, formar, plåtar och maskiner går ner i lådor. Sen lyxade vi till och byggde ett skafferi man kan gå in i när vi gjorde om köket. Där bor alla torrvaror och större maskiner (typ assistent) tillsammans microvågsugn, kokböcker och annat smått och gott. Det blir helt klart dammigt på de öppna hyllorna. Vi har valt att bara ha sånt som vi använder dagligen framme, dvs typ the och müsli tillsammans med några saker “på fint”.Man kan nog, i varierad utsträckning, se hur det ser ut i stora drag under köksetiketten på min blogg.Lycka till med renoveringen! Köket på bilden ser ljuvligt ut, om än inte helt praktiskt. ;)kram=)

 9. Jag känner så här: att öppna hyllor/skåp ser trevligt ut kan man nog vara överens om, men om du väljer sådana, se då till att enbart ha sådant där som du använder dagligen, inte en gång i veckan, utan verkligen jämt, då blir det inte så mycket probs med damm och fett. Skippa som nå´n skrev, att ha öppna hyllor precis vid fläkt och spis dock, om du inte måste. Är du fan av att ha mängder av prydnadspryttlar som bara tar plats så kan ju vitriner vara lämpligt just till det. Mitt tips är hursom en blandning: några öppna hyllor till det som används dagligdags oavsett om det är te, müsli eller kaffekoppar, och kombinera dessa med skåp, vitrin eller ej är en smaksak. Skåp är ju bra på annat sätt med: man kanske vill kunna gömma undan gejer också, eller hur? Vill slutligen verkligen tipsa om skafferi om man har plats, bästa som finns, och ännu bättre om man kan ha det lite svalare där inne. /Mvh Lisa.

 10. Vi har också öppna hyllor och ja det blir damm men jag ångrar mig inte en sekund. Hyllorna ger liv åt hela köket och där kan jag plocka och byta ut pryttlar efter humör och årstid =)Go for it!!Kram Anna

 11. Vi gjorde om vårt kök för drygt ett år sedan. Valde bort öppna hyllor för att det ger rörigt intryck samt samlar på sig damm….Det vi däremot gjorde för att få ett luftigare intryck var att höja upp överskåpen ca 1 dm så det blir mer luftspalt mellan överskåp och bänkskiva (men så är vi oxå långa i vår familj).Men detta lev super och vi har fått mkt beröm för detta!Lycka till! // Johanna

 12. Kanske en kombo? Sätta vitrinskåp men som inte är så höga. Under det en hylla som man kan ha det mest nödvändiga på? Ungefär som Kitchenbloom Lina har.

 13. Alla: Tack så jättemycket för era tips och kommentarer. Det blir att tänka om lite tycks det som, göra en kombo på något sätt. Hmm, svårt men samtidigt otroligt roligt :).Kram till Er alla!

 14. Vi har öppna hyllor som redan satt där när vi köpte huset. De är exakt intill spisen… vilket jag stör mej oerhört på. Det blir ändå ett lager fett damm som är äckligt om man inte torkar ofta (typ jämt…)Vi har vardagstallrikar o temuggar som roterar dagligen där, samt teburkar och lite sånt. Men överst står skålar som man alltid måste diska innan man kan hälla upp chips… *morr*Det är dock otroligt trevligt, inbjudande och vackert – kan jag inte låta bli att tycka. Jag hade dock önskat ett skåp närmast o hyllorna lite lite längre bort. Men man river inte köket i första taget :)Ska dock satsa på en Ikea-hylla på en annan vägg, en sån med många fack… typ rumsavdelare där jag ska fina skålar o kokböcker. Långt från spisen.

 15. helt klart öppna hyllor, det ger liv åt köket och är praktiskt att nå, det blir inte alls dammigt om det är sånt du använder ofta. Vissa bunkar ,större skålar går ju att ha i underskåpen, eller lådor. Köksskåp känns gammaldags.

 16. .. jag har inte ångrat en sekund att vi plockade ner alla överskåpen när vi gjordeen liten makeover av köket i höstas. Jag rensade ordentligt bland fat och skålar sådant som aldrig användes (kastades el ställdes i bänkskåp) och framme har jag sådant som används ofta och sånt som vi verkligen gillar. Köket blir ju så mycket mer välkomnande. Ett Leila kök vore inte dumt men som sagt det blir lite extra dammning men det är det värt enligt oss. Hoppas du får till ditt kök som du/ni vill ha det så du känner dig nöjd. //Anne O

 17. Hej! Vi har utdragslådor under bänken samt ett högskåp för det mesta av grejor, glas och porslin. Inga överskåp. Däremot två öppna hyllplan där vi har de glas, koppar och tallrikar som vi använder varje dag. Det betyder att de aldrig hinner stå och samla damm. Nemas problemas med damm alltså men jag anar att läget blir ett annat om man har många öppna hyllmetrar fyllda av skålar och annat som inte används så ofta…

 18. Tack igen för nya kommentarer och tips! Jag ska ta mig en rejäl tänkare kring köket, någon form av öppna hyllor vill jag nog ha. Men jag kanske får minska ner på skalan. Antar att jag kommer att återkomma till detta några gånger :).Kram

 19. Vi har superlitet kök men bara 2 2 hyllor (alltså 2st ovanför varandra) där har vi bara sånt som används dagligen. Tallrikar, skålar och glas. Hyllorna sitter dessutom ovanför diskmaskinen så det är sååå smidigt att bara plocka ut från diskmaskinen och sätta rakt upp på hyllan. We looove it! Men jag skulle nog inte ha öppna hyllor med “prydnadssaker” på..det skulle nog blir lite opraktisk, men funkar när dte ska vara funktionellt!(och kräver såklart att man har snyggt matchat porslin ;-) )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *