Fredag

Nu är helgen här och med den blir det lite mer matlagning. Tipsar därför om två rätter som vi provat och gillat i veckan:

helglunch

Krämig laxomelett med cheddar, en snabb och jättegod omelett. Passar jättefint till en lite matigare lunch eller som som en del av en brunch eller buffé. Spännande smaker med lax, cheddar & honung. Denna kommer vi att göra igen. Man kan nog även göra den med kassler eller skinka istället för lax om man gillar det bättre.Den andra rätten är Italiensk tomat och zucchinipaj. Samma här, passar finemang på en lunch men även läcker nog att vara med vid lite finare tillfällen. Jag kan dock tycka att det blir lite väl “trådigt” med all mozzarella men det är ju en smaksak. Jag tar lite mindre nästa gång bara. Pajen funkar både varm och kall. (Vi åt denna i veckan, men den var dagens tips idag ser jag).

Macarons

Macarons ser ju så himla läckra ut. Lockande förföriska illsöta gobitar … Som är ursvåra att göra. I alla fall om man frågar mig som misslyckats flera gånger vid det här laget. Jag hade bestämt mig för att inte ge mig på att baka dessa någon fler gång. Men så fick jag se detta recept med mandelmassa i grunden istället för att man själv maler nötter. Jag bara måste prova om det går att “fuska” sig till macarons :). Någon som provat detta recept?Ett sista tips till helgen är filmen The Blind Side, ni vet den som Sandra Bullock vann en Oscar för. Jag har dragit ut på att se den då jag haft lite förutfattade medningar om filmer som vinner Oscars. Svåra, mörka och oändligt långtråkiga. Typ. Så var icke fallet här, denna film är oerhört rörande och hoppfull. Se den och bunkra upp med näsdukar ;),En riktigt fin helg önskar jag er alla!Bild: Egna collage med bilder från ovan länkade sajter.

signature

8 comments

 1. Jag har testat att göra macarons med mandelmassa, dock inte från samma recept som det du länkar till. Resultatet blev mycket goda kakor men inte macarons. Sega och nästan lite tryffelaktiga (vi gjorde med chokladsmak). Kommer definitivt att baka dem igen.

 2. anna n: Låter ju inte helt fel ändå även om det nu inte blir precis som macaros. Sega tryffelaktiga kakor låter som en dröm ju :).

 3. Jag gick på macarons-kurs med Mia Öhrn härom lördagen. Jag tycker att jag mer och mer efter det får in snitsen. Ett tips är att köpa mamdelmjöl och sikta det. Mias recept på hennes blogg är bra!! Lycka till med bakningen!!

  Karin L: Jag har läst om Mias kurser, det låte hur kul som helst. Lyllos sig som varit med! Jag har letat läge efter mandelmjöl, men bara hittat hasselnötsmjöl. Otroligt beskt och trist … Men så googlade jag på mandelmjöl och hittade en LFHC-butik på nätet så nu har jag beställt. Så till nästa helg så ska jag prova Mia Öhrns recept med mandelmjöl. Tack för tips om recept :)./ Helena

 4. Kanske ett bra tips med mandelmassa. Jag har också misslyckats med x-antal gånger och hoppas varje gång att det ska gå bättre. uppdatera gärna om du testar receptet!

  Hannah: Jomen jag tror att dessa kan funka fint som lite snabbare “fejk” varianter. Men det jag upplevde med dessa var att det var otroligt känsligt även här för tiden i ugnen. Mina blev inte bra, jag ställde in dem i ugnen och ställde klockan. Inte bra, dessa måste passas, precis som vanliga. Prova vettja :)./ Helena

 5. Om du är i Stockholm kan man köpa mandelmjöl här. Indian Food center (nära mitt jobb) på Kungsholmsgatan tar 120 kronor för ett kilo. Mia Öhrn tipsade om att förvara allt mjöl som inte går åt i bakningsomgången (på 110 gr) i frysen för att det inte skulle riskera att bli dåligt. Vet inte dock om det behövs.
  Spritsar behövs dock! Både för att spritsa kakan och sedan för att spritsa fyllningen. Det finns jättebra engångsspritsar i 10-pack från Toppits på t ex ICA.

  Karin L: Tack snälla för alla dina tips! Jag funderade faktiskt på det där med mandelmjölet, det känns som det kan vara känsligt. Frysen blir galant! Topphits spritsar står nu på inköpslistan :)./ Helena

 6. Hej, en liten teknisk fråga om dina foton – hur får du till tejpen och nålen?Jättefin blogg!Tacksam för svar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *