Tonfisksås

Jag gör mitt absolut bästa numer att trolla med gårdagens rester, plocka från frys så ofta det går samt tittar i skafferiet en extra gång innan jag handlar mer. Överlag så är vi tydligen dåliga på att ta till vara på mat i vårat avlånga land. Så jag bestämde mig i sommar att nu ska jag anstränga mig för att minska svinnet här hemma. Främst för att jag vill lära Astrid att det inte är ok att bara slänga och slänga. Utan att det är bra, viktigt och oftast godare att planera sin tillagning.

Spagetti med tonfisksås

Så stod vi där igen härom dagen, hade ingen aning om vad vi skulle äta. Hade det varit i våras hade vi hoppat i bilen och åkt och handlat. Men nu tog vi en tur i skafferi & kyl istället. Vi hittade då tonfisk på burk som jag sneglat på ett tag. Tillsammans med krossade tomater och rödlök blev den en underbar sås till pastan*. Jag hade glömt bort hur gott det är med tonfisksås, näst på tur få bli smörgås med tonfiskröra. Även det en favorit sedan tidigare. Helt klart är tonfisken på väg tillbaka här hemma :).En riktigt fin helg önskar jag er alla!* Vi hade inte färsk basilika hemma så vi använde torkad. Sen rundade vi av med lite grädde också … Mums!Bild: Eget collage med bild från ica.se

signature

13 comments

 1. Åt precis detta tidigare i veckan!

  Jag hade tänkt att göra en tomatsås utan grädde först men de krossade tomaterna jag hade hemma var så himla beska och syrliga att jag tillslut tillsatte grädde. Det blev jättegott!

  Sofia: Tyvärr så tor jag att denna rätt mår bäst av lite grädde, eller möjligtvis en gnutta socker. För även om vi kör med Mutti´s underbara krossade tomater så blir det lite beskt utan lite extra kärlek./ Helena

 2. Håller med. det är egentligen hemskt vad mycket mat som slängs i onödan. Jag ska också ta tag i skafferi/rest/frys maten mer. Sparar ju både pengar och miljö. Ser gott ut med tonfiskpastasås, det ska jag prova. Ha det fint! Kram.

 3. Det är faktiskt roligt och bra att kunna trolla lite med knäna när man ska laga mat. Lite sport är det faktiskt oxå :)

  Tonfisk tycker jag är svårt så jag uppskattar verkligen tips på sådana recept. Det låter gott med tonfisk och tomat. Ska testas så fort det är dags att trolla med tonfisk nästa gång ;)

  Anneli: Visst är det kul, en riktig utmaning dessutom :)./ Helena

 4. Å vad glad jag blir: EN FRÄNDE!!!!! Alla retar mig för mitt närodlat/ekologiska/miljövänliga tänk…å påstår att mina barn kommer att revoltera mot mig genom att BARA dricka coca-cola när de bli stora:-)!! hejja du!!!!

  Anna: Jamen visst är jag en FRÄNDE :). Visst kan det bli så, att de bara dricker Cola och äter chips typ. Men de vet då i alla fall med sig att det finns ett annat sätt att leva och äta. Inte för att jag tycker att man aldrig ska få dricka läsk eller äta snarr, men det kanske kan ske mest på helger och dyl. Jag hoppas och tror att vi lär våra små någonting bra, Det kan aldrig vara dåligt oavsätt vad framtiden bjuder :).

  Heja oss!

  / Helena

 5. Lägg till lite svarta oliver och smulad fetaost på detta så blir det en SYNNERLIGEN god vardagsrätt…Och det mesta av detta kan man ha hemma i skafferiet utan att det blir gammalt!

  Annika: Låter härligt, Tack för tips!/ Helena

 6. tusen tack för härligt tips! blir perfekt då jag har en liten här hemma som älskar tonfisk lika mycket som sin mamma! mini

 7. Har ett liknande recept, men detta ska provas!
  Försöker, som du, att ta vara på all mat. Vi brukar ha “uppsamlingsheat” med jämna mellanrum där vi har lunch/middag och äter upp resterna.

  Vita _ Margarita: Jag gillar “uppsamlingsheat” det ska jag annammma och så! Tack för tips :)./ Helena

 8. Alla: Härligt att vi är så många som slår ett slag för tonfisken :). Snabbt & gott var denna, rätt så långt ifrån vad jag trodde att det skulle vara. Nu har jag en bruk krabba jag går och vänder på … Vi får se var vi landar där, men den känns lite svårare än tonfisken ;).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *