Niklas inspirerar

Make your ownAtt komma på nyttig och närinsrik mat att servera familjen varje dag är inte det lättaste. Faktum är att desto mer upplysta vi blir, desto svårare blir det. Men det är även en utmaning som ger mersmak. Vi försöker ta bort de mesta med tillsatser här hemma, inte till absurdum men där det finns andra varor att välja då gör vi det. Något vi gått ifrån helt är glutamat, när jag läste en artikel om hur den stressar barn och gör dem hyperaktiva mer än massor med socker. Ja, då var det nog. Jag vet att Astrid får i sig en massa konstiga ämnen via skolmaten och det gör mig riktigt upprörd. Det är inte klokt hur matsedeln ser ut nu för tiden, känns som det är någon typ av kebab eller nuggets var och varannan dag. (Jag skulle kunna älta detta ämne i timmar, men jag skonar er det idag) så med tanke på det känns det extra viktigt vad vi äter hemma på kvällen. Därför blev jag så glad idag när jag gick in på SVT-Play för att tjuvtitta på Niklas Mat i föhand. Ikväll handlar programmet om just Mat utan tillsatser. Han får även besök av mannen som skrivit boken Den hemlige kocken. Bra samtal och tips bjöds det på där. Niklas gjorde även egen buljong, detta taggade mig så på lördag blir det buljong för hela slanten här hemma. Titta på programmet i kväll kl 20.00 på Svt1 eller här när ni har tid och lust :).I höstas fick vi ljuvlig hallonsylt som min mamma gjort till oss, nu är den tyvärr slut så det fick bli en köpt vaiant till pannkakan ikväll. Känns inte alls lika gott när man fått smak på hemmagjord. I höst ska jag göra egen har jag tänkt, men innan dess hoppas jag att Jamie Olivers olika produkter dyker upp i Sverige snart och ser oss genom sommaren. En liten fågel viskade i mitt öra att de är på g, jag hoppas fågeln har rätt. Snyggt förpackat och minimalt med tillsattser, det är vardagslyx det!Bild: Eget collage med bilder från jamieolover.com samt istock.com.

signature

8 comments

  1. Tills sommarens hallon är mogna går det att köpa av de frysta och göra egen sylt – då har man ändå en liten möjlighet att styra över tillsatserna i densamma.

  2. Linruz: Så bra, hoppas att du hann :).BrigittaJ: Vi gjorde ofta drottningsylt så förr, vet inte varför jag slutade med det. ska absolut ta upp syltning med frysta bär igen. Tack för finfin påminnelse!

  3. Jag gör alltid hallonsylt när jag behöver. Frysta bär, lite socker efter smak, kanske kanel och så pyttelite vatten så får det koka ihop några minuter – klart! Vet inte om det egentligen kvalificerar som just renlärig sylt, men det funkar till pannkakor och på rostat bröd och när man nu kan behöva lite sylt. Funkar med andra bär och frukt också, vad man råkar ha hemma och mycket godare än köpesylt!

  4. Hej, Tack för er fina blogg! Jag tittar in så ofta jag kan och uppskattar att ni har en sån stor variation på ämnen. Men med fötterna på jorden! Första gången jag kommenterar, kunde inte låta bli då just maten är ett ämne som jag är speciellt intresserad av. Tycker att det är viktigt att föräldrar förstår att kommunerna idag ser lunchen som “ett icke huvudmål” och att huvudmålet ska ätas på hemmaplan enligt dom!Det är det nog inte många som tänker på…Vet att vissa barn inte ens får varm mat när de äter på kvällen. Det handlar inte om ibland. Utan om daglidax! Ingen kan ligga på topp jämt, men idag har vi människor ett stort mediaforum så maten vi ger till våra barn och dess innehåll borde kunna vara klart mycket bättre! I fikarummet pratas det om mat och dess betydelse, men när vissa handlar så alterneras det ändå bara mellan Icas färdiga köttbullar och Hotdogs.Tycker att i vår värld så borde även maten kunna prioriteras till våra barn, det handlar även om allmänbildning! Som sagt, det kan diskuteras i evigheter detta. Men för mig funkar det att handla efter veckomatsedel, detta efter att min man började arbeta kvällar och plötsligt stod jag med 3 barn och att inte veta vad man skulle ha till middag funkar inte. Att ha alla ingredienser hemma, det går då att laga maten lika snabbt som hel/halvfabrikat! Som jag hörde Alexandra Zazzi säga på en föreläsning -låt maten ta den tid den tar! Glöm inte att njuta med era barn och låt även de njuta av maten!

  5. Viviana: Tack så mycket, vi tackar och bockar för fina ord :).Jo det är väl så man ska tänka. Att den mat som serveras i skolan är ej huvudmålet. Vilket i och för sig gör mig en mer upprörd eftersom om man inte ser det till ett av huvudmålen så skulle man kunna göra enklare mat men mycket nyttigare. För som det är just nu så är det bara halvfabrikat av den typen man blir rädd när man läser innehållet på. Jag hoppas och tror att det är många fler upplysta om mat och dess betydelse för kropp och välbefinande idag än för bara något år sedan, och det är ju precis som du säger Har man det bara hemma så går det oftast lika fort att laga rätten som att använda halvfabrikat. Men det blir ju så mycket godare att göra tex köttbullarna själv och ge mamma scan ledigt.Heja Alexandra Zazzi, det är så sant som det var sagt. Vi får börja tänka i det banorna lite mer till mans tror jag :).Ps: Veckohandling är i utvecklingstadiet här hemma, jag förväntar mig dock ett uppsving här inom kort :).

  6. Hej till alla här. Jag kontaktar så många jag kan och helt ärligt förmedlar om denna fakta, så att alla som helt rätt följer sin helt rätt för alla känsla ska fortsätta att göra så helt rätt för alla de känner de kan göra helt rätt för alla här i verkligheten. Och jag vet att detta nu innan verkligheten helt rätt bevisat sig för alla ska kunna tyckas att jag låter som en galning när jag förmedlar om denna fakta om verkligheten, med vad jag kommer göra.För det är bara galningar som sagt något som i närheten låter som det som jag kommer helt rätt göra, så jag vet att jag furst nu innan detta helt rätt skätt ska låta som jag kan vara galen. Men jag lovar att allt jag förmedlar om är helt ärlig fakta. OK Här under är medelandet jag vanligtvis skickat till välldigt många människor företag och organisationer. OK From the creator and owner of: http://www.dennisinthereality.nu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *