Så gick det med krukan

Filmjölk på kruka, så gick det!Som ni vet har jag gnetat på med projekt filmjölk + kruka för att få den urfin nu till advent till mina nyinköpta hyacinter. Jag kämpade på lääääänge, det blev nästan ett halft filmjölkspaket tillslut men krukan blev inte det endaste lite patinerad. Den blev bara högblank! Mycket frustrenande, speciellt eftersom jag fått mejl från läsare som berättat att de lyckats så bra. Men förra tisdagen var Helena här och fikade, och hon skakade på huvudet när hon såg den högblanka krukan och sa: Ge upp, det kommer INTE att fungera! Så jag är ledsen pappa, du har lärt mig att aldrig ge upp men denna gång har jag mött min överman i form av en kruka :). Helenas tips var istället att vara lite Ernst, dutta med färg i omgångar så kommer det att bli fint. Jag ska prova det tipset, men inte inför första advent. Nej i år så lägger jag en 50-lapp på en färdig och fin kruka på blomsterhandeln.Jag tror att detta kan fungera med filmjölk och kruka, men man måste börja mycket tidigare, redan på sommaren. Man duttar en massa filmjölk på den och sedan glömmer man bort den och ställer den i ett hörn och sedan lagom till advent så plockar man fram den och den är då både vit och lite mossig.Till fikat när Helena var här så provade jag att göra en Citruspaj som jag hittat receptet på hos en av mina favorit matbloggare. Den blev väldigt god om jag får säga det själv, något till adventsfikat kanske? Ett annat tips från en annan matbloggare vars recept går varma här hemma är detta recept på köttbullar som jag tänkte prova ikväll. Astrid har nämligen beställt köttbullar med potatis och sås till födelsedagsmiddag imorgon.Nej nu får jag sätta fart, jag har massor kvar att göra inför morgondagen. Slå in paket och baka kakor står först på agendan :).Bild: Eget collage med foto ur tidningen Allt i hemmets julspecial.

signature

18 comments

 1. Fniss det verkar som ditt projekt filmjölk blev mer pannkaka.Pajen såg otroligt god ut …..kanske man borde prova någon dag. Kram kram

 2. Linruz: Japp, det blev en riktig flopp detta projekt! Skönt att jag rodde hem projektet i badrummet idag i alla fall. Helena Vs. Projeketen 1-1 :).

  Pajen blev riktigt bra, så den måste du testa om du gillar kombon sött och surt.

  Kram Kram

 3. Hej!Misströsta inte! Jag har läst fler bloggare som skulle köra filmjölkstricket efter samma reportage…det funkade inte där heller…men surt luktade det!Förhoppningsvis blir det godare dofter i ditt kök idag!Kram Tulipa

 4. Fniss, även jag misslyckades med mina patinerade krukor! :-D De blev inte högblanka i och för sig, bara… inte så fina. Jag använde yoghurt istället för filmjölk, men tanken är väl densamma? Man kan fråga sig om det här är ett sånt där tips som många skriver om men få faktiskt testar? ;-) Nåväl – det ska tydligen funka med utspädd målarfärg också! Sägs det, alltså. :-)

 5. Gör en Ernst det funkar helt suveränt och blir minst lika bra utan sur-doften. Krukorna du har testat med göm undan dem så ska du se att till vårdagar så är de patinerade:):)Citruspaj mums, hur var den?Ha en jättebra dag med eller utan snö – här där jag bor är det nu grönt ute usch usch usch så trist./A

 6. Gokväll! Tack snälla du för att du lovordar Kryddburken! Jättekul! :-) Hoppas ni har en trevlig lördags-kväll! Urtjusiga krukor du fixat, det ska jag prova imorgon! Filmjölk lät enkelt! Må så gott! Hälsningar Linda…

 7. Hej,jag har gjort såna här krukor flera gånger. Tricket är att ta vanlig oljefärg eller liknande och blanda ut med vatten så den blir så lös att färgen bara fäster på visa ställen, samt att det blir så tunt så du ser igenom! Lycka till!Anna

 8. Alla: Så skönt att höra att det inte bara var jag som misslyckades. Jag misströsdade en hel del som sagt. Men precis som du skriver anna så är det nog lite tunnare vit färg som måste till. Jag ska absolut prova när tid ges.Gårdsromantik: Älskar Zinkhus så jag kommer och provar min lycka hos dig :)Kryddburken: Linda, det är Jag som ska tacka för alla goda middagar det blivit inspirerade av dig :).Kram på er alla!

 9. Hej!!Va roligt att hitta hit! :)Jag skulle också köra filmjölkstricket för ett tag sedan. Köpte en kruka, filmjölk och penslade på…..det hände inte ett skit! Krukan blev lite blank och mörkare, inte ljusare! Jag ställde in krukan i ett skåp och glömde bort den. Två veckor senare öppnar jag skåpet och döm om min förvåning, där står krukan, patinerad och fin! Det funkade :) Så prova gärna igen :) Viktigt är nog dock att krukan inte får vara för blank från början, utan en vanlig ler/terracottakruka.Ha en mysig vecka!Kram, Jenny

 10. Filmjölk = surtMossa = gillar surtPensla krukan med filmjölkställ ut i fuktig del av trädgårdenglöm bort ett tagså patinerar den sig själv så småningomVitpatinerade krukor görs bäst med vit färg. Utblaskad om du vill ha laserande effekt. Fläckvis kan du dutta outspädd färg och trycka in mald krita eller något annat vitt pulver (talk) eller fin sand så får du lite skrovlig struktur. Putsa av en del färg med slipapapper. mvh anna

 11. Jenny & Anna & Lotta: Men så bra, då är det kanske inte helt flopp då i alla fall. Tack för tipsen jag stoppar undan den nu så får vi se var vi hamnar.På de krukor som jag inte pensalt med filmjölk blir det färg iår!KramTerese: Tänk det undrar jag med, sicken kombo att komma på bara så där :).

 12. Hej. Jag har fixat krukor med filmjölk och de blev jättefina. Det tar som sagt ett tag så tålamod borde stå under “du behöver”. Jag tror trixet är att det ska vara något planerat i krukorna så att fukten och surheten i filmjölken samarbetar tills det blir mögel/patina på utsidan. Good luck och god jul!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *