Helena bakar paj

BlåbärspajIgår var det playdate här hemma och till det passade jag på att prova ett nytt pajrecept till fikat. Detta blev så lyckat att jag bara måste dela med mig av det till er. Jag tänker mig att denna lätt skulle kunna ersätta fars dags tårtan på söndag, om pappa tycker om blåbär då vill säga. I originalreceptet ingår både äpplen och blåbär, men jag tog endast blåbär (4 dl istället för 2 dl) och dubblade mängden potatismjöl, socker och vaniljsocker. Förutom att pajen är gudagod så är den även urlätt att göra då det är en smulpaj både i botten och på toppen. Det enda jag kommer att ändra nästa gång är att jag ska göra lite mer smul, man kan inte få för mycket av den varan anser vi här hemma :). Jag bytte ut mjölet mot Sempers glutenfria mix och det gick galant även denna gång. Receptet kommer från pajboken med stort P, Smulpajer till kaffe och dessert av Elisabeth Johansson. En av mina stora favoriter i bokhyllan som nu tyvärr utgått ur sortimentet.Här hittar ni original receptet på Äppel & blåbärspaj med pecannötsmulor! (Åhh, dessa picannötter, ljuvliga i paj)Vi serverade pajen med vaniljvisp och så fick var och en ringla över lönnsirapen själv efter tycke och smak.Och så var de dessa krukor som jag jobbar på, de som ska se slitna och fina ut med hjälp av en pensel och lite filmjölk. Detta är inget snabbt projekt har jag insett, det krävs många strykningar med generös torktid emellan. Hoppas fortfarande på flipp, men det kan lika gärna sluta med flopp känner jag. Återkommer i ämnet snart igen :).En riktigt fin start på helgen önskar jag er alla!Fotografi: Helena – En mammas dag.

signature

11 comments

  1. mmmm NAM NAM!!!Dette så veldig godt ut! I morgen skal jeg åke en sväng over til Sverige :) og jeg tenkte kikke etter Leilas dvd, men så innså jeg at neiii den kommer ikke før i midten av november. Ja ja. Men jeg skal ha den, Leila blir man glad av :) og jul elsker man jo så det så :)

  2. Perfekt! Är på jakt efter nya pajrecept att testa, gärna med nötter i….och vi gillar blåbär här hemma så dendär kombon lär nog bli populär. Mums! :-)

  3. Jag blev SÅ sugen på denna paj tidigare idag att jag gick och köpte det jag fattades av ingredienser. Nu har vi precis smakat på den och jag kan säga att den var gudomligt god!!! Vi hade gammeldags vaniljglass till och det var en riktig höjdare med den kalla glassen till den varma pajen. Kan absolut rekommenderas. Tack Helena för att fredagkvällen blev ännu lite bättre än förväntat:-) Ha en riktigt fin helg!

  4. Ojoj vad gott det ser ut :D. Nu blev jag sugen. Fast jag inte har barn så brukar jag kolla in Stora & Små tidningen ibland när min mamma tar den för att kolla efter saker att göra med min fyra åriga lillasyster, för att se vilka fina saker du har tipsat om. Ha en fin dag

  5. Alla: Pajen är gudomlig och även om den var god redan på torsdagen så var den än godare på fredagen. Inte en smula blev över vilket är ovanligt här hemma där det alltid blir en flisa kvar.Nettan: Åhh så roligt att ni gillade den :).En trevlig måndag önskar jag dig!Klara: Så roligt att du kikat i stora & små, det har varit jätteroligt att göra collagen till tidningen varje månad. Men nu är det en helt ny tidning från och med nästa månad så då är jag inte med längre. Men med lite tur så dyker jag upp på ett annat ställe efter nyår :).En riktigt fin dag önskar jag dig med!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *