Rabarber tips!

RabarberpajVår rabarber har vuxit över alla gränser i regnet och har ny flyttat in i Astrids sandlåda, detta var allt annat än poppis så det var bara att börja plocka in så mycket som möjligt. De stjälkar som var tjocka fick bli Leilas Rabarbersaft ( Astrids rabarbersaft här hemma) och de som var späda hackades ner och lades i frysen för att avnjutas i vinter. Några sparades dock och blandades med jordgubbar för att göra en Drömgod Rabarberpaj som jag hittade i ett gammalt nummer av MatMagasinet från 2004. Detta är original receptet:Deg3 dl extra fint vetemjöl100 g smör1 msk florsocker med citron1 tsk kanel1 äggFyllning400 – 600 g skivade rabarber (Vi tog hälften jordgubbar)2 dl farinsocker2 msk maizenaMaräng4 äggvitor2 1/2 dl sockerSätt ugnen på 225 grader. Arbeta samman ingidienserna till degen och tryck ut den i en form med löstagbar kant. Förgrädda i ugnen ca 10 min. Blanda rabarber, farinsocker och maizena och häll i pajskalet. Grädda ytterliggare ca 30 min.Ta ut pajen och öppna ugnsluckan. Sänk temperaturen till 125 grader. Vispa äggvitorna till hårt skum medan ugnen svalnar. Tillsätt sockret under fortsatt vispning. Vispa tills massan är riktigt krämig och fast. Bred marängsmeten över rabarbern och grädda i ugnen tills marängen är vit och hård. Ca 25 min.Lite pyssel är det med denna paj, men det är den värd. Urgod!Här hittar ni fler smarriga rabarber recept, givetvis så måste jag testa Gordon Ramseys  rabarber – Crumble!Bild: Eget collage med bild från Google. (Obs, det är ej exakt samma paj på bilden. Denna blir det lägre fluff på)

signature

11 comments

  1. Oj vad gott det lät. Rabarber och jordgubbar är ju så gott tillsammans, kanel och maräng till också… måste prövas.Skulle också vilja ha rabarber i vår lilla trädgård, det verkar ju som om de är ganska lättskötta :)//Anna

  2. Snälla skicka lite rabarber till mig =) Jag älskar rabarber, rabarberpaj, rabarbersaft ja äta rabarber som de är. mmmmmmmmmmmmm gottgottigottgott!!!

  3. Du har varit väldigt husmoderlig som gjort både saft, fryst in. Astrid är en lyckans ost som har dig till mamma =) Mina rabarber blev det inget av i sommar, snyft. Vi satte plantan i våras, det kanske var därför. Hoppas på nästa säsong.

  4. Mmmm… Det lät mumma! Kanske nåt för mina rabarber som jag släpat hem från affären men som fortfarande ligger och väntar på att bli något smarrigt…Jättefin blogg föresten!

  5. Malin S: Ibland så händer det! Ibland slår inspirationen till, men oftast så är det bob svartvinbärssaft i glasen här hemma.Jag tror att det tar två säsonger innan rabarbern tar sig så snart så kommer ni att ha massor av rabarber att mumsa på där hemma! :)Sanna: Pajen är ljuvlig så jag hoppas att du testade! Tack så mycket snälla du, varmt välkommen tillbaka! :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *