Tricket är att vispa!

Idag är det äntligen liiiite finare väder, det firar jag med ett nytt inlägg. Hög tid för det!

Jo, jag lovade återkomma om två för mig tidigare knepiga bakverk att få till och hur det nu äntligen löst sig. Lösningen var i båda fall mycket enkel:

vispa101

Jag hade helt sonika inte förstått vidden av att vispa rejält. Så rejält så det blir tröttsamt på riktigt. Vad är det då jag kan baka? Jo en tårtbotten och chokladbollar, dessa två skulle jag säga utgör grunden för fikat här hemma.

vispa102

Vi börjar med tårtan. Efter otaliga försök att få till en riktigt bra glutenfri tårtbotten hade jag faktiskt givit upp när jag hittade detta fantastiska recept från Cook & Bake* appen. Det är ett recept baserat på potatismjöl och blir som den fluffigaste av tårtbottnar när den är klar. En hit även hos de som normalt inte äter glutenfritt. Jag lovar :). När tårtbotten är klar går den att dela i upp till tre delar och fyllas med precis vad hjärtat önskar den dagen. Fungerar lika fint som gräddtårta med jordgubbar som med vaniljsås och prinsesslock, jag har provat dem båda!

vispa103

Och så var det då chokladbollarna. Jamen hur svårt kan det vara liksom? Inte så egentligen, men jag har tidigare bara mätt upp alla ingredienserna i en bunke och så har jag knådat som en galning tills jag tyckt att smeten varit ok. Men nu har jag lärt mig att man börjar med att vispa smör och socker en stund eller två, tills sockerkristallerna smält och så kör man på med resterande ingredienser efter det. Snabbt och gott!

* Just nu finns detta recept bara i appen, men i augusti kommer Nytt fikabröd ut i handeln och den boken tror jag kommer att bli en höjdare för alla som måste, bör eller väljer att äta glutenfritt. Deras första bok Nytt bröd är smått magiskt bra så jag håller tummar och tår för att den nya blir det samma.

signature

5 comments

  1. Tack för finfina tips! Jag hade gett upp om glutenfri tårtbotten, men denna ska absolut testas i dessa tårt-tider :-) Jag kan tipsa tillbaka om Stora Boken Om Naturligt Glutenfri Bakning av Karolina Tegelaar som precis kommit ut (finns hos bl a Bokus). Jag har precis köpt den och nu ska här bakas i sommar…

    1. Tack snälla för tips! Jag har också boken som du tipsar om, men jag tyckte den var riktigt klurig att baka från då det behövdes så många inte allt för vanliga ingredienser. Så synd, för den är så vacker och inspirerande att bläddra i. Håller tummarna för att du hittat ingredienserna lättare än jag så du får baka massor i sommar :).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *