Att gro en trädgård

Att gro en trädgård 1

Dottern är hos morfar & mormor och jag passar på att ligga i soffan och läsa ikapp i tidningshögen. I tre av fem tidnigar läser jag om boken Slow Gardening av Alys Fowler, det ser jag som ett omen. Det är dax för vår lilla trädgård att ta form nu. Den ska få gro i mina tankar i takt med att den uppenbarar sig under snön. Det ska bli mycket spännande att se vad man kan göra med denna plats som vi fortfarande mest skådat under snö.

Att gro en trädgård 2

På baksidan av vårat förra radhus försökte jag odla vackra växter och örter i 5 år ungefär, sen gav jag upp då hettan tog alla växter utom maskrosorna redan i juli. Då vi bodde nära en stormarknad för växter så köpptes de flesta plantorna där, vet inte om det var det som var boven i dramat. Men denna gång ska jag plantera från frö eller sticklingar istället. Gå tillbaka och börja om, göra rätt. Jag ser att detta med trädgården tar samma väg som med maten för mig. Först så har jag haft en “det blir som det blir” – attityd till det hela. Men på senare år vill jag vara med och skapa, vill veta dess bakgrund. Mer närodlat blir det inte :).

Att gro en trädgård 3

Den här boken presenterar mängder av praktiska förslag på hur du bit för bit blir en gör-det-självare med gröna fingrar. Det handlar om jordförbättring, frön och förökning, återvinning och återbruk, hur man skördar och komposterar, planerar och väljer växter. Du får veta vilka växter som trivs var och hur du hanterar skadedjur utan att skada miljön. Dessutom presenteras ett antal kreativa byggprojekt som till exempel en kallbänk av gamla lastpallar, kompostbehållare och balkonglådor.Åh så kul detta ska bli. Vår baksida har nämligen ingenting idag, där finns bara lite gräs. Ingen uteplats, inga buskar nada. Efter en omdränering förra året blev inget återställt så det är ett vitt ark som möter mig/oss när det är dax. En ynnest i detta fall :).Slow Gardening blir bok ett av två som jag ska hålla mig till. Jag återkommer med den andra boken i veckan.Bild: Pressbilder från nordteds.se samt kludd av mig.

signature

8 comments

  1. Hej Helena , Ar SAaaaaa Glad att hitta din underbara Blog , ar Franskyska men har bott 17 ar i Sverige…bor nu i Provence och Jobbar som Mat Journalist o Stylist m.m …Kom och las min mat Blog (och glom dina 6 extra kilo …)…!!!(Sorry for stavningen men min data Strejkar just nu ..)Garance

  2. Hejhej! Jag har också börjat gräva ner mig i trädgårdstankar, längtar efter våren och ännu mera sol nu! Har dock bara en trapp så därför blir det balkonglådor och blomsterkrukor för mig. Dock har jag redan inhandlat luktärt att ha klättrande på en liten staketdel…=) Under tiden så har jag satt upp två hyllor och fyllt med växter i sovrummet – En enorm förbättring. =) //Maria

  3. Garance: Så roligt att du hittat hit :). Tackar så mycket för inbjudan, jag kommer så klart ;).Maria: Du är igång på riktigt redan hör jag. Så kul! Luktärt vill jag också ha, den ska vara mycket tacksam har jag hört. Så trevligt med hyllor i sovrummet, vamt lycka till med odlingarna. Din trappa kommer att bli fab :).Johanna: Och idag smälter det ute, kämpa våren! :).Att ha det gott: Visst ser den fin ut, peppande tycks den vara dessutom :). Tack för tips om sajt, ska kika in där.

  4. Just den fina boken stod jag och bläddrade i när jag besökte bokhandeln härom dagen. Jättefin! :) Ja, nu kliar det verkligen i fingrarna efter att få sätta igång i trädgården. Utomhus töar det och i mina fönster växer just nu bla. tomater, vattenmeloner, basilika, chili och en massa annat gott. Idag stod maken och jag och planerade ett växthus i trädgården. Visst är det härligt att få drömma och planera kring sin trädgård?Ha en fortsatt härlig dag!Kram Lotta

  5. Min plats i solen: Så roligt att du tittat i den och gillar den, det ger hopp :).Oj så du hunnit med redan. Inser att jag nog får ta och lägga på ett kål om jag ska hinna med. Vi har ca 1,5 meter djup snö på baksidan fortfarande så jag drömmer mest just nu, men jag instämmer i att det är härligt att göra det med :).Kram

  6. Vad roligt att du gillar Slow gardening! Det är en skön inställning att odlandet ska få ta tid, allt ätbart du odlar kommer säkert smaka underbart! Och visst spelar det roll var växterna kommer ifrån..Titta gärna in på min (mycket!) närbesläktade sida: http://www.slowgarden.seLycka till med allt härligt planerande!/Emily

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *