Gör din egen [Del 2]

MajonäsAstrid och jag är stora älskare av majonäs, Johan äter det väl men han hajar inte grejen med klet som dressingar, röror och majonäs som vi tjejer gör. Majonäs som man köper i butik är ok när man har ont om tid, men har man några minuter extra så är en hemmavispad variant så mycket godare. Jag utgår oftast från detta recept som jag sedan smaksätter efter behov:Majonäs 2 äggulor4 dl solrosolja (eller annan neutral)1 msk fransk senap (kan man välja bort om man vill) salt, ca 1/2 tskvitpepparDet absolut viktigaste när man gör majonäs är att alla ingredienserna har i stort sätt samma temperatur, sen är det bara att köra på. Använd elvisp, mixer eller vispa för hand. Blanda äggulorna med salt, peppar och senapen väl i en bunke. Tillsätt sedan solrosoljan lite i taget i början för att sedan mot slutet bli lite modigare. Huvudsaken är att man håller ett jämt tempo med vispen. När all olja är i vispad så smaka av med salt och peppar och tillför några droppar vatten om den blev lite för tjock. Klart!Vill man sedan smaksätta majonäsen så funkar dessa varianter fint:- Lite citronsaft ger citronmajonäs.- Blandar man dessutom i  dill så får man en fabb röra till fisk.- Någon droppe tabasco ger en fin grund till skagenröra.- Cayennepeppar och vitlök efter smak passar bra till en köttbit eller kyckling.- Bara vitlök kan passera som aioli, annars är det lätt att röra ihop en äkta också.Ikväll tillsätter vi en sudd curry till majonäsen då det vankas räckmacka efter önskemål från Astrid. Det blir också första gången jag vispar ihop den med min nya fina Dualit visp som jag fick till födelsedagen. Jag tänker mig att den kommer att bli very fluffy med Dualitens förträffliga ballongvisp :).

signature

4 comments

  1. Jag har suttit och bläddrat i din blogg halva kvällen och är så himla imponerad – otroligt trevlig och läsvärd blogg – och recepten är ju suveräna!

  2. Bitte Assarmo: Hejsan, och varmt välkommen till mig. Så glad jag blir att du tycker om bloggen och dess innehåll, Tack :).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *