Dagens fråga:

Dagens frågaIdag blev jag uppringd av en journalist som ville ställa några frågor inför en kommande artikel om vem som gör vad i de svenska hushållen. Sedan en tid (då inget fungerade och vi la om strategi) har vi löst dessa inte allt för skojiga uppgifter genom att man gör det man är bra på. Jag är värdelös på att stryka till exempel och Johan är helt klart oförmögen att plocka upp pryttlar som behöver hitta tillbaka till sina platser. Johan är ju kille vilket oftast kommer med en förkärlek för saker som låter/går på el så dammsugningen fixar han också. På så sätt har vi enats om olika områden och det funkar jättebra här hemma. Astrid är mycket stolt över sina uppgifter och berättar för alla som vill lyssna om de saker en 5-åring FAKTISKT kan hjälpa till med.Enligt journalisten så är disken den syssla som genererar mest gräl, när middagen är handlad och tillagad så vill de flesta ta det lungt och bland det sista vi vill göra är att ställa oss och diska. Jag nickar instämmande, för så var det här hemma tidigare också innan Johan tog på sig just den uppgiften. Jag lagar mat och Johan diskar, frågar man mig så är det den perfekta lösningen. Frågar man Johan, nja ….. kanske inte?Vem diskar hemma hos er?Bild: Söta diskborstar från rice.dk.

signature

25 comments

 1. Det är VÄRSTA FÄLLAN att alla gör det de är bäst på. Plötsligt är du liksom den som är bäst på att betala räkningar, vika tvätt, storhandla osv osv. Systemet gör att det lönar sig att inte anstränga sig utan tvärt om; den som diskar slarvigt slipper diska.Visst; det här är “worst case-scenario”, men risken är stor att trilla dit…

 2. Birgitta: Jag tror att du har helt rätt i att det är den värsta fällan, men då de andra sätten inte funkat något vidare så måste vi ge detta sätt en chans. För tillfället så funkar det fint, men skulle det bli för mycket på min lott då skulle jag ryta högt och spelreglerna fick lova att ändras igen! ;)Emelie: Vi har också en diskmaskin, tack och lov! :) Jag tror dock att det hon pratade om var mer hela handlingen kring disken, som att diska upp grytor och annat som inte går att köra i maskinen samt tömma och fylla den. Och inte minst, komma ihåg att sötta på den osv.

 3. Hos oss diskar jag medans maken lagar maten. Jag tycker att det funkar bra. Har inget emot att diska lite. Det blir ju inte så mycket disk då vi har diskmaskin. Men kastrullerna brukar jag diska för hand.

 4. Hos oss som har två tonåringar i huset fungerar det enligt följande: sonen tar hand om avdukning, stoppa i diskmaskin och handdiska det som inte kan köras i maskinen och det gör han måndag och tisdag. Hans syster gör samma sak onsdag och torsdag. Jag och min man hjälps åt fredag, lördag och söndag. Funkar alldeles utmärkt!

 5. Tack och lov för vår diskmaskin :-). Men med det följer ju nästa fråga, Vem plockar i och ur? ;-). Det brukar lösa sig dock, vi turas om. Annars har vi samma ansvarsfördelning som ni verkar ha hemma. Funkar bra.

 6. Diskmaskinen diskar hos oss.Men jag har en fråga, har ett minne av att du en gång la ut en snygg bild på alla omvandlingar i engelska/amerikanska recept, typ hur mycket är en cup osv, men nu hittar jag det inte, visst var det du? Behöver hjälp nu!! Vet att jag sparade det nånstans, men hittar det såklart inte nu.

 7. Diskmaskin vi också, men den fyller sig ju inte själv som vi alla känner till, och det arbetet delar vi nog väldigt lika på, känns det som. Vi turas om med matlagningen och så även disken. På landet är det handdisk som gäller, och det är väl inte wow-kul men ibland kan det faktiskt vara ganska lugnt och skönt, om den andra ska rengöra en grill samtidigt som han passar vilda barn, typ ;)//M

 8. Hos oss är det så att den som lagar maten slipper disken. Oftast lagar jag maten, eftersom jag kommer hem före maken, och därför diskar han. Visst har vi också diskmaskin, men någon måste ju ställa in disken i den och dessutom kan man ju inte diska allt. För oss funkar detta jättebra. Min man brukar skämtsamt säga, när han lagar maten på helgerna, “Det bästa med att laga maten är att man slipper diska!”. Jag håller med.

 9. Vi kör också efter att den som lagar mat slipper diska. Tur för mig som i 98% av fallen står för matlagningen och jag gillar verkligen inte att diska!!

 10. Diskmaskinen! Och det som inte funkar där, brukar maken ta hand om. Jag har ju naglarna att tänka på, för bövelen! ;)Skämt åsido, min älskling brukar faktiskt diska för det mesta, även tömma diskmaskinen, men packa det kan han inte. – Det får inte plats mer! säjer han och så möblerar jag om lite och fyller på med 6-7 glas, två kastruller, några plastbunkar och en kaffekanna :)

 11. Att göra det man är bra på ger oftast en stor tillfredställelse, men det förutsätter ju att man är överens om att dela på jobbet. Att man är bra på en sak behöver ju å andra sidan inte betyda att det är ett roligt jobb.Sen får man nog låta bli att lägga sig i hur jobbet ska göras, för det är sannerligen en glädjedödare.Min, i övrigt snälla mamma gjorde alltid om det jag gjort, till exempel var inte diskbänken så perfekt som hon ville att den skulle va. Följden blev att jag inte ville hjälpa till hemma.Men visst är det lätt att lägga sig i;kommentera och kritisera, anklaga när det inte blir på mitt sätt.Erfarenheten är ändå den att man ibland måste sänka kraven och ge den eller de andra tid att lära sig.

 12. Diskmaskinen sköter det hos oss. Alla är bra på att plocka den full. När det är rent är det nog mest jag som plockar ur den.

 13. Maken lagar maten och plockar undan och diskar kastruller – sedan gör diskmaskinen resten (och det är oftast maken som plockar ur den också). Jag tycker att jag har det superlyxigt och har inte vågat fråga om han är nöjd med arrangemanget ;) fast det är klart att jag gör en massa andra saker hemma som t.ex. plockar upp efter barn, make och mig själv vareviga dag.

 14. Vi turas om med att plocka i och ur diskmaskinen. Mest är det jag som diskar grytor och städar i köket. Vi turas om med att laga mat. P gillar att laga mat och att baka (både bröd och bullar!). Han brukar även göra iordning efter sig när han får bak-dille. Det brukar gå smärtfritt. Jag diskar hellre än lagar mat. Jag lagar mat hellre än att handla den. Jag tvättar hellre kläder än bilar…Jag är duktig på att tvätta och stryka. Städa gör vi båda. Min man, som de flesta män verkar det som, städar gärna grundligt ett rum åt gången. Jag, som är kvinna, har en tendens att småplocka här och var. Jag vill ju ha hela lägenheten ren och fin samtidigt typ! :-)

 15. Hm – vill jag svara …Mange diskar ALLTID håller på med diskmaskinens i och urplock – skäms på mig helt enkelt. MEN jag lessnade på att han ställde om när jag ställde ner i diskmaskinen o lämnade det till honom – ingen ursäkt – bara en förklaring!

 16. Alla verkar ha diskmaskin – det vill jag också ha! Hos oss diskar vi varannan gång/dag vilket funkar bra. Jag lagar nog mest mat och M dammsuger för det mesta. Men vi pratar en del om upplägget och försöker reda ut de ojämlikheter som uppstår.

 17. Vi försöker dela upp det så att båda gör allt av det tråkiga ungefär lika mycket. Det finns ju massor av hushållssysslor som inte kräver någon högre kompetensnivå “bra på”. Vem är bättre än den andra på att byta blöjor, plocka i och ur diskmaskinen eller moppa golvet? Vissa saker är en bättre på än den andra hemma hos oss också, men i det vardagliga trista arbetet är det rättvisa så långt som möjligt som gäller för vi klarar det precis lika bra båda två. Det man är dålig på kan man lära sig. Eller fortsätta skylla att man är dålig på för att slippa, det är ett val man gör :-)

 18. Alla: Tack så mycket för era svar! Det ser ut att vara rätt lika hemma hos oss alla, visst är det så att det inte funkar att vara Mrs Pettimeter när det kommer till dessa uppgifter. Man får hugga i där det behövs och i största mån hjälpas åt, men vi känner ändå att det kan vara skönt att ha det lite uppdelat dvs vissa bitar. Och precis som några påpekat tycker jag också att det är viktigt att hjälpas åt och inte racka ned på hur den andra gör osv, och sänka kraven det är ett måste för mig som annars kan gå lite väl långt när det kommer till städning. Vi är en familj innefattande, en pedant, en slarver och en mitt i mellan och det viktigaste är att vi alla hittar ett sätt att trivas med vardagen. Det är inte det lättaste, men det går! :)Trevlig helg!

 19. Hemma hos oss är det jag som veckohandlar och pysslar om blommorna, medan sambon mellanhandlar och sköter allt som har med disken att göra. Dvs plocka ur maskinen, tömma stället etc. Funkar jättebra hittills!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *