Varm choklad & julens smaker

 

Idag blev det vinterns första varma choklad med grädde och polkakäpp. Det är något magiskt med den smaken, älskar den :).

 

Nu har jag tagit fram alla mina kokböker med julen som tema och ska försöka mig på att komponera årets lilla julbord. Vilket är lite knepigt då jag inte är så förtjust i sill, Jansson frestelse, prinskorv, sylta mm.  Jag vill ha stämingen av jul men inte smaken så att säga. Idag fick jag ett tips på "Jansson" gjord på kaviar , någon som provat det? Tanken är mycket god tycker jag. Funderar också på att prova Pernilla Wahlgrens köttbullar med julmust, dessa ska jag dock prova redan i veckan OM det skulle bli helt galet. Köttbullar är nämligen mitt och Astrids absolut bästa på julbordet.

 

Vad uppskattar du mest på julbordet? Tipsa mig gärna :). 

 

Bild från december förra året.

signature

11 comments

  1. Jag är inte heller så förtjust i den traditionella julmaten. Vi har moderniserat upplägget ganska mycket och äter varken köttbullar, korv, skinka eller sylta. (Usch!:)) På vårt julbord finns istället gravlax, ett par egna sillar, en egen räksallad, rökt kalkon, rostbiff skånsk potatis eller vanlig hemgjord potatissallad, en ostbricka och naturligtvis finsk kålrotslåda och morotslåda.

  2. Tips: Krydda Janssons frestelse med herbs de provence! \r\n\r\nLite grönsaker på julbordet:\r\nhttp://smilelagarmat.blogspot.com/2009/12/rodkal-med-timjanvinagrett.html\r\n\r\nom man gillar brysselkål så är detta en höjdare:\r\nhttp://smilelagarmat.blogspot.com/2009/01/kryddpepparstekt-brysselkl.html\r\n\r\nJulsmak på köttbullarna:\r\nhttp://smilelagarmat.blogspot.com/2008/12/julkttbullar-med-kryddpeppar.html\r\n\r\nSuperdupergod förrätt:\r\nhttp://smilelagarmat.blogspot.com/2008/12/lussekatter-p-nytt-stt.html\r\n\r\nSäg till om du vill ha fler tips! ;-)

  3. Jag funderar också på Pernillas köttbullar :) Vi gör ett recept från Ernst sedan ett par år. Spritsar köttbullar på plåt. väldigt smidigt.\n\nJag är svag för Jansson. Och julmust. Sen behöver jag inte mycket mer :)

  4. ..choklad med polkakäpp är barnens favorit och gissa om man blir poppis bland deras kompisar:). Lax, mammas goda limpor och ostbrickan som vi har efteråt är mitt favvis på julbordet. Lycka till med mat-komponerandet.//Anne O

  5. Som tillbehör till skinkan och köttbullarna har vi alltid broccoli- och ädelostgratäng med lite grädde i äggstanningen för att runda av smaken. Riktigt gott! Om man inte gillar ädelost går det förstås bra med t.ex. västerbottenost. Ägghalvor med lite rökt-lax-röra på är också ett måste på vårt julbord, alt. skagenröra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *