Idag äter vi:

Vi börjar med desserten, jajamen absolut tycker jag att man kan unna sig dessert en grå och mulen måndag :). Vi har dammat av en riktig favorit här hemma, nämligen Blåbärsdessert med havrefras. När vi äter den på en vardag så brukar vi dock använda vaniljyoghurt som grund, i övrigt kör vi enligt recept.

Blåbärsdessert med havrefras

Själva middagen ikväll blir GI-pizza. Jag hade förhandsbokat Ola Lauritzson Och Ulrika Davidssons nya GI-Gourmet som släpptes för några dagar sedan. I fredags landade den i min brevlåda och i helgen har det bläddrats. Visst bjöds det på några intressanta recept i den, absolut. Men tyvärr var den inte alls lika bra som de tidigare enligt mig. Ett av recepten som gjorde mig nyfiken var receptet på pizza som görs utan mjöl men med fiberhusk. Må provas då denna pizza då även blir helt glutenfri. (Helt utan kolhydrater också).GI Pizza2 ägg4 msk olivolja1 dl grädde eller vatten3 msk fiberhusk2 tsk torkad oregano eller basilikaSätt ugnen på 200 grader. Vispa äggen med salt, olivolja och grädde. Tillsätt fiberhusk och låt svälla några minuter. Späd med mer vätska om det behövs. Blanda i kryddorna och rör om. Bred ut degen på en pappersklädd plåt. Grädda i ugnen 15 minuter. Lägg på önskade saker på pizzan, här hemma blir det: Tomatsås, skinka, räkor och mozzarella. Höj värmen i ugnen till 250 grader och grädda pizzan i 10 – 15 min beroende på storlek. [Receptet är till 12 små eller 4 stora]Det ska bli mycket spännande att se hur denna blir, återkommer med rapport ikväll. Fiberhusk hittar man lättast i glutenfriahyllan i matbutiken.Då har familjen provat pizzan. Vi tyckte alla att det var helt ok, inte vansinnigt god men ok. Jag valde att göra den i vår lilla ugn och degen räckte precis till den plåten, dvs som en halv vanlig. Så 4 stora vet jag inte (?). Botten smakar inte så mycket, det är pålägget som gör hela pizzan. Kommer vi att göra den igen? Om jag och Johan får välja, kanske. Om Astrid får välja, Japp :).Bild: från ellematochvin.se. Foto Lisa Björner, kludd av undertecknad.

signature

7 comments

  1. Spännande! Detta måste jag också testa – med en glutenintolerant sambo så mottages alla pizzarecept utan gluten med öppna armar. :)

  2. Blåbärsdessert låter ju ljuvligt! Men jag är mer typen som fläskar på med “riktig” pizza med extra allt…. Mindre utrymme för blåbärsdessert alltså…

  3. Vi gillade det jättemycket! Jag var bara tvungen att provlaga jag med, och serverade “pizzan” som tilltugg till grönsakssoppa för att få det lite matigare. Jag gjorde dock dubbel sats på smeten eftersom det kändes lite fattigt när jag bredde ut den första satsen på plåten. Jag kommer definitivt att göra den här pizzan igen – igår hade vi bacon, lök och ost på och det blev som sagt riktigt gott!

  4. Spännande och helt ok! Vill man ha en pizza för en normalstor plåt bör man som redan nämnts göra dubbel sats. Degen i sig blir väldigt smaklös så var inte rädda att gå lös med lite extra kryddning.

  5. Ylva: Jag håller med dig, ska man köra så gör det fullt ut :). Jag tål tyvärr inte gluten så jag kan inte göra det med pizza, men om jag kunde ja då skulle det vara no pardon!Johanna: Så roligt att ni gillade den. Här hemma var det Astrid som gillade den bäst, tror att det kan bero på att den var så mild i smaken. Smart att servera den som tilltugg till soppa, det ska jag prova nästa gång också :).Christoffer: Precis, det var lite väl lite tilltaget i receptet. Och krydda mer behöver man också om man vill ha någon smak på det hela. Idag tänkte jag köra degen, men göra dem som frallor typ. Med oreganosmak och lite ost på toppen, må detta funka nu så ska jag vara snäll och glad hela veckan :).Denise – Mamma till Wilgot ?: Funkar fint :).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *