Mumsens!

Kanelbulle i sockerkaksskepnadNär något är riktigt smarrigt så säger Astrid att Detta är Mumsens! Det stämmer på pricken för denna sockerkaka som luktar och smakar som nybakta bullar. Receptet kommer från min favorit när det kommer till bakböcker, Cecilias Fikastunder av Cecilia Vikbladh. Receptet ger 8-10 bitar.Kakan:175 g smör2 ½ dl socker2 ägg3 dl gräddfil*4½ dl vetemjöl2 tsk vaniljsocker1 msk bakpulver1 krm salt(½ dl likör, whisky eller punsh**)Smör och ströbröd till formen2 msk smörFyllning:1 dl socker3 msk malen kanelSätt ugnen på 175 grader. Rör smör och socker mjukt och luftigt. Blande ner äggen ett och ett och därefter gräddfilen. Rör sedan noga samman de torra ingredienserna i en separat skål. Blanda ner den torra blandningen i smeten och rör om tills smeten blir len och fin. Blanda samman socker och kanel och ställ åt sidan. Smöra och bröa en 1 ½ liters form. Häll i hälften av smeten och strö sedan över hälften av kanelsockret. Fyll på med resten av smeten och strö över resterande kanelsockret. Dutta till sist över 2 msk smör. Baka i ugnen 45 – 60 minuter. Testa med en sticka om kakan är färdig.Man kan även göra dessa som muffins, men höj då värmen till 200 grader och låt dem stå inne 25 – 40 min.* Vi hade inte någon gräddfil hemma så vi använde filmjölk denna gång och det funkade finemang det med.** Vi hade inte med något av dessa allternativ denna gång, men vill man ge kakan ett lite mer vuxensmak så är blir det fab med någon av dessa i smeten.Bild: Privat – Helena En mammas dag.

signature

20 comments

  1. Smarr….fast nu är det slutfikat för mig på minst en månad. Från och med imorrn gäller strikt diet och därtill en vit månad. Det ska bli skönt på sätt och vis, jag har försummat min kropp alltför länge och vill ge den en chans att återhämta sig och bli stark igen.(sött porslin ;)

  2. Smakfullt vackert på bild och ännu godare med kakan i gommen!!Detta är även denna familjs favoritkaka och nu med ditt inlägg fick jag lust att starta elvispen… Mmm…Jag slår ett slag för punch i smeten, men håller med om att kakan blir förträffligt god även utan procentig smak.Tack för inspirationen!!

  3. Mmmm…Kollade förbi här imorse. Sedan bar det av till affären för köpa några ingredienser, höra med sambon om jag fick nalla lite whiskey…Resultatet blev riktigt lyckat!Tack för ett gudagott recept!

  4. Lina: Mmm, ja visst är den smarrig! Hon kan hon den där Cecilia! :)Jag måste testa med Punch jag också någon gång.Elin & Odin: Så roligt att det blev ett lyckat resultat! :)Få ta och nalla lite whiskey också då med andra ord ….

  5. Hihi, den där kakan har också stått för ett inlägg i min blogg :-) Den är ju supergod och det doftar gudomligt när den bakas!

  6. Vi bakade den kakan i går och den var verkligen mumsens! ;) Den där boken har jag missat helt, helt otroligt jag som älskar att baka, att fika och mysiga kokböcker! :) Tack för tipset!

  7. Oh, den var faktiskt jääkligt god! Är inget större fan av sockerkakor annars men det blir alltid smaskigt med lite klet i mitten ;)Kramar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *