5-årsdagen närmar sig …

TV-SpelAstrid fyller år om ca 1 månad och högt upp på önskelistan står ett tv-spel, men tyvärr har hennes mamma och pappa noll koll på vilken typ av konsol som kan passa en 5-åring. Vi har kikat runt på lite olika varianter men det är en djungel där ute med konsoller och spel. De flesta tycks vara tok-avancerade dessutom, av den typen som inte jag heller skulle fixa. Jag var redo att ge upp, men så kom jag på att mina kära läsare kanske har koll på detta? Tidigare tips från er har varit kanon så nu hoppas jag att ni även har koll på tv-spels djungeln! Skulle även bli tacksam för tips på enklare typer av spel om det finns.(Hon önskar sig ett rosa playstation som hon spanat in i butiken, där av bilden)Bild: Eget collage med bild från playstation.

signature

24 comments

 1. För ungar som huvudsakligen ska spela själva (=inte har speltokiga föräldrar) tycker jag att gamla GameCube är bäst. Många trevliga spel som varar länge, typ Mario Sunshine och Super monkey ball. GameCube går tyvärr bara att använda för spel och inte som DVD och den är den inte så “inne” men det är nog bara positivt ur ekonomisk synpunkt. Bekymra dig inte om ifall DU inte hajjar spelen – din enda insats kommer nog att översätta en eller annan replik :-)

 2. Vi har Nintendo DS till våra pojkar. Lätta att spela på och bärbara vilket gör att man har entertainment i bilen när man åker långt. Jag tror att Den finns i rosa också….inte fasligt dyr konsoll heller.

 3. Håller med Birgitta; Nintendo är bäst för mindre barn. Spelutbudet är inte BARA blod och döda. Hade tidigare en Game Cube, vilket var toppen. Nu har vi ett Wii, och det är helt fantastiskt kul. De som inte gillar det, har tappat barnasinnet. Perfekt för kids, föräldrar liksom far- och morföräldrar.

 4. En Nintendo DS lite är inte så dumt; lätt att ha med och mycket spel att välja på. Däremot så är det spelen helt annorlunda på denna lilla enhet jämfört med på stor konsoll, även om de heter samma sak så blir dom väldigt olika. Ska man ha en sån man kopplar till TV så röstar jag på en helt vanlig Playstation 2. Rimliga i pris nu när PS3 har kommit, mycket spel, både nya och begagnade och Singstar är en jättehit även för vuxna!!

 5. Vi har PS2 till våra barn, 6 o 9 år. Det är flitigt använt av sonen (9) och mindre av dottern (6) Vi har massor av spel till det både för barn och vuxna. Det finns ett spel som heter Spyro med en liten drake som lämpar sig för lite mindre barn, som kan vara bra att börja med. Nackdelen är att det är ganska mycket engelska i. Det struntar dock barnen i efter ett tag. Till PS2 finns även dansmatta att köpa till, det är ett roligt inslag ibland. Även BUZZ har jag hört roar hela familjer.

 6. Jeg foreslår drop tv spill! Det er vel litt tidlig å begynne uansett?Jeg er nok gammeldags. Men syns det virker så passifiserende.Og du virker jo som en utrolig kreativ mor, kjøp heller et godt gammeldags brettspill:)Lykke til!

 7. Ja som du vet har vi ps2 till Anton, hade även x-box förut…De kvittar men PS2 och data spel är de som går!Hörs och syns i morgon de ska bli mycket trevligt…Kram Från Blåsåsen!!

 8. Hei!Min femåring fikk en NintendoDS til sin fødselsdag. Det har vært en suksess og anbefales. Den har vært en redning på lange bilturer og togreiser. Til og med på shopping i Stockholm! Jeg kan shoppe og han kan være med , bare han får spillet sitt. Anbefaler også at hun får med et spill laget av Nintendo, som Peaches eller Super Mario. Disneyspill eller annet er ikke noe bra!Lykke til!PS Det kan være behov for å begrense spillbruken, de blir fort bitt av basillen.

 9. Wii säger jag! Passar alla från lite mindre barn till mormor o morfar. Sen rör man på sig lite mer med detta än med många andra. Själv tycker jag att det finns en poäng att man INTE kan ta med det till t.ex bilen. Hoppas födelsedagen blir trevlig!

 10. Vill du köpa helt nytt så är Nintendo Wii det bästa, annars något äldre nintendpspel. Nintendo har helt klart det mest barnanpassade utbudet av spel.Nyaste konsolen Wii har ju den rörelsekänsliga kontrollen som gör att man dessutom blir fysiskt aktiv i spelandet också, inte bara blippar på handkontrollen.

 11. Ps2 har vi (men de vill ha Ps3) och de (11,9 och 6) spelar Eye Toy t.ex som jag gillar – för då rör de på sig. Dansmatta och sen används den flitigt som dvdspelare också. Finns det mesta att hitta – Nintendo i all ära o visst det finns kul spel – men Ps2/3 har det också.

 12. Om man ska ha till TVn så tycker jag att PS2 (gärna ett rosa då :-)) är superbra. Vi har det till våra fyra (4-11 år) och alla fyra spelar gärna. Det som framförallt spelas är de spel där man ska vara mer aktiv själv – vi har något som kallas Eyetoy till vår som gör att man kan spela spel med kroppen. Antingen själv eller upp till fyra stycken som spelar samtidigt. Mycket kul (även för vuxna) och motion får man dessutom. Bärbart Nintendo DS är också att rekommendera om man hellre går på den linjen. Perfekt om man reser bort emellanåt också – bra sysselsättning på flyg/tåg/i bilen..

 13. Om vi tänker att hon antagligen kommer vilja spela tv-spel i så där … resten av sitt liv (jag fick mitt första nintendo 8-bitars när jag var 7, åh, minnen) så skulle jag, om plånboken tillät, köpa någon av de nyare konsollerna. Wii eller Ps3 och så finns det väl någon till jag glömt namnet på. De nya spel som görs kommer ju till de nya konsollerna, så får hon en äldre kanske den är hopplöst ute om 2 år och då vill hon ha en ny. Om jag var du skulle jag låta henne kolla lite vilka spel hon är intresserad av och sen se vilken konsoll de tillhör. Förhoppningsvis tillhör majoriteten samma. Lycka till i tv-spels-djungeln. Här hemma kör vi än så länge bara Ps2. Det viktigaste är ju att Singstar funkar. :D

 14. jag håller med camilla wii är jätte bra ,vi har ett hemma och min 6 åriga dotter älskar det och då får hon röra på sig också

 15. Du som verkar vara en så pedagogisk mamma. Varför skulle du köpa et tv spel till en 5 åring? Det var det konstigaste jag har hört på länge.Finns det inte tillräcklig kreativitet i en så liten kropp, se till att hon får det. Brädspel, att vara utomhus och göra djur av kottar m.m. kanske verkar förlegat och jag kanke är konservativ. Men jag kan garantera att tv spel inte leder till ett kreativt barn, snarare tvärt om. Hoppas att du kan få henne på andra tankar :)

 16. Hmmm – man kan vara pedagogisk och ändå ha TV-spel! Det ena utesluter inte det andra – det är hur man handskas med det hela som är essensen i det pedagogiska – som med det mesta i livet alltså ! Ha en fin helg alla :)

 17. Vi har precis köpt ett WII, tycker det är superbra för man är inte still en sekund, det finns ju spel till det också som man kan slöspela i soffan, men att just kunna ta en tennis eller bowlingmatch är kul och svettigt.

 18. Alla: Jag visste att ni skulle komma med toppen tips! Tusen tack! Jag är lite kluven inför att köpa ett tv-spel till henne då jag anser att det finns mycket annat skoj att roa sig med i den åldern. Men samtidigt så tror jag att det kan vara en både bra och pedagogiskleksak om man sätter tydliga tidsregler från början. När det kommer till spelen så tycker jag att det där spelen där man får jobba (hoppa runt) lite låter roligt, jättebra att det finns till flera av konsollerna. Johan är sedan tidigare sugen på ett WII men mamman i familjen är lite sugen på singstar … *host*Vi får grunna lite till så får vi se vart det leder. Jag känner i alla fall att jag har koll nu, och det gillar jag! :)Tack!

 19. Jag håller med de tidigare om att det finns andra mer kreativa saker en 5-åring kan leka med. Jag har själv en 5-åring och hade en kort tanke om TV-spel men de är dyra och det blir lätt statustänkande när man köper dyra prylar. Det finns så mycket andra kreativa leksaker. Jag är av den meningen att det är bra för barn att ha tråkigt, inte servas av upplevelser hela tiden.

 20. Kristina: Det är nog lite samma lika här, det var en önskning från Astrids sida att få ett tv-spel men som jag skrev tidigare så är även jag tveksam till att köpa ett till henne. Och då just på de grunder som du tar upp, jag anser inte heller att barn ska serveras med upplevelser hela tiden och jag instämmer även i att det är bra för barnen att ha det lite tråkigt ibland. Även om jag således själv var/ är tveksam så kännde jag i alla fall att jag ville höra mig för lite innan jag tog det slutgiltiga beslutet i frågan. Vi har nu kommit fram till att det inte blir ett tv-spel i år. Jag utesluter inte att det blir det om något år, men i år så blir det en annan önskning som uppfylls! :)

 21. Jag är en 21 årig tjej och jag verkar nog ha mer koll på tv-spel än vad alla andra som skrivit här tidigare har. Har de flesta konsollerna. Därför måste jag kommentera ämnet trots att ni nu bestämt er att inte köpa ett tv-spel i år, men läs gärna detta om ni planerar att kanske göra det i framtiden. Det allra bästa alternativet tycker jag är ett Nintendo DS Lite (LITE är den lite tunnare nyaste modellen). Det finns i rosa, är relativt billigt, ca 1300 kr. Spelen är heller inte så dyra till ett DS. Det som är bra med det är att det är “bärbart”, dvs en liten spelkonsol som man kan ta med sig vart som helst (typ Gameboy). Dessutom finns det väldigt många barnvänliga spel till den konsollen, då tillverkarna inriktar sig mycket till barn. Dessutom är det inte en “död” konsol (dvs man gör fortfarande spel till det och ingen efterförljare har tagit över). Konsolen är dessutom superenkel att använda och det finns många “pedagogiska” spel till det om det är det man är ute efter.Jag rekommenderar inte ett Wii, för trots att deras målgrupp är äldre människor och barn så är det inte en särskilt bra konsol. Det finns inte särskilt många spel till den och trots att det ska vara “superenkelt” så är det mer problem med den konsolen än andra. Till Wii finns det dessutom väldigt många riktigt dåliga spel som ser bra ut, dvs man blir lurad att köpa ett spel till sina barn som de sedan inte tycker är speciellt roligt. SÅ KÖP ALDRIG WII!Den absolut bästa konsolen är Xbox 360. Dock är Xbox 360 inte direkt för barn, även om det finns barnspel också (Viva Piñata är super!). Den hör till den nyaste generationen konsoller, vilket betyder att det i framtiden kommer att komma en herrans massa spel till den och dessa spel är de finaste på marknaden idag. En Xbox 360 är dock rätt dyr, man kan få tag på den till ett pris kring 3000 kr. Om ni väntar något år kanske denna konsol är den bästa, men jag ska inte säga säkert, den inriktar sig nämligen mer till äldre barn/ungdomar/vuxna och den kanske kan vara lite svår för den helt otekniske. Till denna nya generation konsoller hör också Playstation 3, men den är riktigt dålig, dyr och det går dåligt för dem (= inga bra spel kommer att komma till den i framtiden). Så den ska ni absolut inte köpa någonsin!Vill ni absolut inte ha ett DS utan vill ha ett riktigt tv-spel till en TV så är nog Playstation 2 det smartaste alternativet. Den finns i rosa och det finns massor med spel till den, inte särskilt många superbra spel och det är ju inga supernya “flashiga” spel, men till ett femårigt barn passar den nog galant, finns många barnspel. Ett problem med denna maskin är att den inte är ny (en bra sak dock om man tänker på priset = under tusenlappen), Playstation 3 har tagit över efter denna, vilket betyder att Playstation 2 kan ses som en “död” konsol. Dock görs det fortfarande spel till den för att den varit så populär, men det avtar och om några år är den nog utbytt i många hushåll. Kan dock tänka mig att man kan köpa den ändå även om några år om det är ett barn som ska ha den, för den är barnvänlig och inte så komplicerad.Jag nämner inte “döda” konsoller som Xbox, Gamecube och dylikt. De är inte värda att nämnas då de är helt döda konsoller. Xbox finns dessutom inte att få tag i ny, även om det var en mycket bra konsol.Hoppas att jag räddat er från att bli lurade av någon försäljare idag eller i framtiden i alla fall…

 22. Linda: Tusen tack för att du tog dig tid att reda upp begreppen, även om det nu inte blev något i år så sparar jag dina idéer till långre fram! :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *