Recept

Förra hösten fick jag spel på allt vad mat och planering heter. Jag var trött på att fråga familjen om tips på vad vi kunde äta kommande vecka, eller till middag den kvällen för den delen. Jag var tvungen att styra upp hela för att det skulle bli kul att laga mat igen. Astrid kom med den fina idén att vi skulle äta soppa på onsdagar under hösten/vinter, men i övrigt gapade listan tom.

Recept a´la familjen

Så jag tog en helg, fredagkväll till söndag och letade reda på en massa recept som jag helt sonika kopierade och klistrade in i ett helt vanligt notepad dokument på datorn. (De flesta recept du hittar i kokböcker finns oftast att hitta även på webben). Till slut hade jag ca 200 recept, det var mat av alla slag men även mumsigt fika och desserter. Jag provlagade och vissa tyckte vi om och andra ströks. Vissa recept om arbetades så att de skulle passa oss bättre . Det blev plötsligt kul att laga mat igen,  Och nu längtade vi alla efter vad som vankades till middag. Vi åt, analyserade och höjde eller sänkte tummen. Gilla eller ogilla. Namnen på recept vi gillat [tummen upp] listades på en lapp för att ta med till affären som inspiration för att underlätta handlingen. Det som började som mitt projekt blev med andra ord en vardaglig happining för hela familjen. Fint så! Men i flytten försvann dessa recept samt den lilla shoppinglappen. Jag minns att jag la dem på ett Hett ställe så att vi INTE skulle tappa bort dem, men borta är de.I helgen börjar jag med nya recept, nya listor & nya utmaningar i köket. En smula irriterande, absolut! Men mest roligt :).Receptet på smörkyckling a´la Husmorsorna gillar vi massor. Men vi drog ner på vitlöken & koriandern.

signature

14 comments

 1. Hej!Idag hämtade jag ut en rulle på posten:) Ett jättefint print från Keep Calm Gallery! Tack vare dig hittade jag sidan och jag älskar den! Förra veckan fick de in lite nyheter och då beställde jag den svartvita med massa rockar, hattar, paraplyer mm. Så TUSEN tack för tipset! Den kommer bli grymt fin i min hall:)Jag tänkte jag skulle tipsa tillbaka om en sida som hjälper mig massor när det kommer till matinspiration. Tjejen är grym på att laga mat och baka och kollar man i hennes arkiv blir man så sugen på att laga det mesta! Och allt är smart uppdelat i kategorier. http://www.bloggfamiljen.se/?blog=matplatsen Hoppas du finner lite nya bra recept där. Tack för en jättefin blogg!Hoppas hela familjen har en fin torsdag! Kram

 2. Designing good life – Sarah: Jag hade en grymt lång startsträcka, men hade jag vetat hur mycket det lilla jobbet gav så hade jag slagit till på stuts :).Lycka till!Micaela: Så kul! Jag är ett stort fan av Keep Calm Gallery och har några tryck från dem, bland annat Keep Calm and Carry On. Jag såg det nya tycket och det var mycket snyggt, jag grunnar också på det :).Matplatsen har inspirerat även mig till många goda middagar här hemma. Urduktig är hon! Tack för att du tänkte på att tipsa mig.Det samma önskar jag dig!Kram

 3. För att slippa ångest i matbutiken över vad man skall äta, köpa och så vidare så gör jag som så att en söndag i slutet av månaden sätter jag mig ner och gör en matsedel för 3 veckor framöver. Samtidigt gör jag en shoppinglista och sedan är ångesten som bortblåst. Det är skönt att varje morgon veta vad det blir för middag och billigt blir det också. ;)Tack för en så bra & inspirerande blogg!

 4. Pethra: Dit vill jag komma i förlängingen, det är liksom målet. Nu är det ungefär en vecka i taget som jag planerar. Eller skriver lista i alla fall. Tre veckor, Snart kommer jag :). Tack för fint Tack och för Din inspiration!

 5. Vilken superduper idé. Har försökt föreslå liknande eller iaf veckomatsedel för mannen (eftersom det är han som lager 90% av all mat här hemma) men fick nobben. Han vill komma hem och bli inspirerad på plats… Kanske jag skall försöka mig på en ny övertalningstaktik ;)

 6. Åsa I: Så jag önskar att jag hade en man som tyckte om att laga mat. Johan blir mest hispig och springer om kring och rör smått hysteriskt i grytorna :). Absolut, prova på du. Kommer att gå fab med lite flax :).

 7. Helena, du kommer att hitta recepten när du minst anar, samma sak hände mig när jag flyttade in i vår nu stora hus. Jag var olycklig i flera månader, men vips en dag – så hittade jag hela receptsamlingen och kunde fortsätta att utöka den.Ett tips, jag kommer snart att ge ut familjens kokbok, ja det är mindre avancerat än det låter, jag har samlat min mor, svärmors, mormors, min mans svägerskas bästa recept och sammanställt. Dessa ska tryckas i litet antal och ges bort till släkt och vänner samt behållas för framtiden. Ha en fin helg, och grattis till en jättefin blogg. J

 8. Hejhej! Ack, detta ständiga problem med vad man ska äta för mat under kvällen. För mig blir det problem med det faktum att vi har en miniliten frys också! Så då får man ju inte plats med varken matlådor eller produkter som ska tillagas under veckan! Men jag absolut idén med en veckomatsedel som sträcker sig över flera veckor…Med min gubbe så är det mest att han inte vet vad han är sugen på förrens han faktiskt är hungrig och då är det ju nästan försent att ställa sig och börja laga mat…Så det blir mest jag som lagar mat med hemma, men han äter för det mesta med glädje det som serveras! =)

 9. Ååå, låter toppengott! Jag som älskar koriander kanske ökar på originalreceptets mått lite.Må så gott!/Victoriawww.lantalongstay.blogg.se

 10. vet du vad? Dehär var det bästa tipset jag har fått på länge! Kanske beror det på att jag läste det en dag då inspirationen var på topp dessutom! Hos oss är det alltid samma maträtter som snurrar runt tycker jag… Nu har jag öppnat ett word-dokument och det första receptet jag klistrade in var på kycklingen :) Tackar och bockar, och hoppas på att du framöver lägger in lite beprövade recept ;)

 11. Ylva: Härligt :).jane: Åh så jag hoppas du har rätt! De bör ju rimligen finna här någonstans, så visst hoppet lever :). Jag har funderat på det samma, att göra en familjekokbok. Har varit sugen sedan jag kökte kokboken Familjens receptskatt (eller snarlikt) där denna kvinna listat allt och inget. Oerhört praktiskt. De kommer att bli perfekta presenter till dina nära och kära, heja!KramMaria: känner igen mig i din gubbe lite, för visst kan det ibland inte alls vara lika lockad av tanken på kassler den kvällen som man var två veckor tidigare när man skrev listan. Han har en poäng där ;). Men av praktiska skäl kör vi på med listan och det finns utrymme för vissa ändringar även på den. Huvudsaken att alla äter med glädje som sagt :).Victoria: Låter som en finfin idé det. Jag måste lära mig äta korienade jag med ;).Det samma!Malin: Härligt :). Jag ska försöka få till lite recept framöver också, gärna med bilder … Får ta mig i kragen :).Lycka till!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *