Somrig lax

Basilikabakad laxDetta recept är en riktig sommarfavorit här hemma. I Bonniers kokbok är det även med som tips på lättlagad festmiddag. Receptet är för 4 personer:600 g laxfilé1 msk smör2 tomater2 dl cremé fraiche1 kruka basilika1 tsk salt1 krm svartpepparSätt ugnen på 200 grader.Smörj en form med smör och lägg i fisken, hel eller i potionsbitar. Skålla och skala hela tomater och tärna dem. Blanda dem sedan med hårt vispad creme fraiche och klipp ner basilikan. Blanda väl och smaksätt med salt och peppar.Häll balandningen över laxen och sätt formen mitt i ugnen 15-20 minnuter beroende på om laxen är hel eller i bitar. Garnera med basilikablad och servera med pressad potatis, sockerbönor, grönsparris och rädisor. En riktigt festlig rätt mitt i vardagen!Recepter fungerar även utmärkt med torsk, kolja, gös eller gädda.Kika även in hos Minks & Binks som idag tipsar om basilika och hur man gör en smarrig pesto!Bild: Eget collage med bilder från Google samt Findus.

signature

13 comments

  1. Nämen du så lustigt, även jag har skrivit om basilika idag, och om basilika (pesto) på lax *g* nästan samtidigt publicerade vi också ;)Jag slänger ut en länk!//M

  2. Ahhh detta skall jag testa nästa vecka. Hur går det med poolen? Vår pool står och väntar på att få svalka kroppar. Tyvärr är det mycket regnigt just nu men sommaren kommer väl…

  3. Linnéa: Snabbt går det oxå, med pressad potatis är det en given hit bland laxälskare! :)Att ha det gott: Vassego! :)Ullen: Poolen såg så fin ut idag när vi testade med stickan, det har varit lite hit och dit med detta ph-värde. Ena dagen upp och andra dagen ner, antagligen på grund av allt regn. Men nu såg det bra ut igen! Phu! Astrid älskar den så nu väntar även vi bara på soligare tider! :)

  4. Åh, vad gott det verkar!!Jag har en variant som jag kan dela med mig av, det är pesto lax = superenkelt, bred bara pesto över laxbitarna, in i ugnen och sedan sallad och pressad potatis till…Mumma ska ni veta!…vad jag blev hungrig helt plötsligt!

  5. Linda Lej: Man tackar, det ska jag testa snarast älskar pesto. Det är något med kombon pressad potatis, sallad & lax. Jag har gått och blivit en riktig laxälskare på sistonde tror jag! :)

  6. Mipp: Haha! Du vet Opras favorit, Mya Angelou? Hon säger alltid: I did the best i know how. Now I know better and I can change! Lite så är det med laxen, jag var så inställd på Maxis frysdisk att jag helt sonika inte tänkte på Dahlström & Henriksson med sina fina bitar lax där nere på torget. Nu vet jag bättre och imorgon är det fredag, stortorget here I come! :)

  7. A wonderful article…. In my life, I have never seen a man be so selfless in helping others around him to get along and get working. I feel good that there are people like you too. Thanks for this great weblog of yours. Its surely going to get me to go to higher places!

  8. Åh vad gott d här var! Blir att laga snart igen o då kör vi m vit fisk istället.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *