Påskens bästa

Lime - och kokospaj med maräng

Det har varit mycket matbloggande här under de senaste två veckorna, men här kommer den sista inför påsken. Jag har sparat min absoluta favorit till sist, Lime – och kokospaj med maräng. Denna paj vars recept kommer ur Två systrar söta gjorde jag första gången förra påsken inför att min sida av släkten skulle komma på fika. Framför allt är det min pappa och farbror som gillar lite maffigt finfika, inget är för stort och inget för mäktigt. Med andra ord denna paj är perfekt! Fantastiskt god blir den även om jag inte är ett fan av kokos i vanliga fall så går en bit av denna lätt ner. Servera den istället för påsktårta eller som dessert.Lime-och kokospaj med maräng:Ca 12 digistivekex75 g smält smörCream Cheese-fyllning.250 g cream cheese1/2 dl färskpressad lime1/2 dl strösocker2 msk vetemjöl1 tsk vaniljsocker1/2 kryddmått salt2 äggKokosfyllning.5 äggulor1 dl kokosmjölk1 dl kondenserad mjölk1 msk rivet limeskal1 dl färskpressad limeMaräng.4 äggvitor2 dl socker1/2 tsk ättikspritGör så här:Sätt ugnen på 175 grader.Kör digistivekex och smör i en matberedare. Tryck ut blandningen i botten på en bakform med löstagbar kant och kyl medan fyllningen görs.Vispa ihop creme cheese , lime och socker. Tillsätt vetemjöl, vaniljsocker och salt och blanda till en slät smet. Rör i äggen, ett i taget. Häll ner smeten i pajskalet och grädda i 15 min.Vispa äggulor till en porös smet. Vispa sedan kokosmjölk, kondenserad mjölk, limeskal och limesaft.Ta ut pajen ur ugnen och häll försiktigt i kokosfyllningen. Grädda i ytterliggare 15 min.

Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt socker matskedsvis och ättikspriten under kraftig vispning till en fast marängsmet. Bred ut marängen över pajen och grädda i ugnen 10 – 15 minuter till  eller tills ytan fått en fin gyllenbrun färg. Låt svalna före servering.

Bild: Eget collage med bilder från Google. Receptet finns i Två systrars söta.

signature

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *